Tradera Nyheter

Han säljer dyrgriparna som kan finnas i din bokhylla

Har du köpt böckerna till semestern? På Tradera finns alla de stora författarna. Bjud på unika Stephen King-samlingen, där ett exemplar kan vara värt mer än tusen kronor. Här hittar du även ljudböckerna som gör sommarens bilresa uthärdlig.

Jerker Nilsson säljer ofta prylar på Tradera – smålänningen gissar att det har blivit omkring 350 annonser sedan han registrerade sig 2004. På senare år har det känts allt lättare att skilja sig från samlingarna hemma i byn Liatorp.
– Ju äldre jag blir, desto mindre intresserad blir jag av att äga saker – och mer intresserad av att göra saker istället, säger Jerker Nilsson.

Ett av hans utrymmeskrävande intressen är böcker – och just nu har Jerker sex annonser ute på Tradera. Stephen King är en gammal favorit, och efter en restskatt på 12 000 kronor var det dags att avyttra några dyrgripar. Det är de sex första böckerna i ”Det mörka tornet”-serien. Jerker läste dem på engelska, och sin vana trogen köpte han även de svenska upplagorna – men böckerna lästes aldrig.
– Det är de enda av Kings böcker som jag inte tyckte var bra. De är fantasy, och det är en av få genrer som jag inte gillar, säger han.

Över tusen kronor för en av böckerna

Jerker har sett enstaka exemplar i serien gå för mer än tusen kronor, och han hoppas få mellan 3 000-4 000 kronor för alla sex böckerna.
– Med King-böckerna är första gången som jag använder ett reservationspris, i och med att jag vet att de har ett visst värde – och det är synd att spräcka en nästan komplett King-samling på svenska. Men i nio fall av tio sätter jag utropspriset 1 krona, och då får man som regel vad varan är värd. Jag har packat varor som gick för 2 och 11 kronor, men å andra sidan har jag fått mer betalt än jag trott för många andra varor, så det jämnar ut sig, säger Jerker.

Andrea föredrar ljudböcker

Ett annat alternativ är ljudböcker. Andrea från Eslöv vill slå ett slag för konceptet. Hon pendlar till jobbet som systemarkitekt i Köpenhamn, och varje dag tillbringar Andrea minst 2,5 timmar bakom ratten.
– Med så många timmar i bilen orkar man inte lyssna på musik, och jag lyssnar inte på radio. Ljudböcker är intressanta – de fångar uppmärksamheten, men man behöver samtidigt inte fokusera för mycket, säger Andrea.

Hennes smak omfattar allt ifrån thrillers och fantasy, till historiska böcker. Skånskan räknar med att hon snittar två ljudböcker på tre veckor, vilket innebär att många titlar ackumuleras hemma. Då och då lägger Andrea ut böckerna till försäljning på Tradera. Just nu har hon 85 annonser på sajten.

Bland favoritförfattarna finns Conn Iggulden, som skriver historisk fiktion där romanerna är centrerade kring verkliga personer. Ett exempel är Silvrets rike, som utspelar sig i Djingis Khans värld. Andreas smak är bred, och bland hennes annonser kan du hitta allt från Jan Guillous ”Ondskan” till Jens Lapidus ”Livet Deluxe”, eller Sjöwall Wahlöö – ”Mannen som gick upp i rök”. Om du bor efter E22:an mot Malmö så kan Andrea lämpa av böckerna längs vägen. Din bilresa hem kommer bli mycket mer spännande.

Relaterade produkter