Tradera Nyheter

Hans gamla burk såldes för chocksumma

Ölburken var på väg till tippen, men Tobias ångrade sig och lade ut den på Tradera. Där exploderade budgivningen. Den unika antikviteten visade sig vara en av Sveriges första ölburkar – och fyndet inbringade otroliga 12 666 kronor.

En av många udda samlarsaker på Tradera är läsk- och ölburkar. Minns du Fanta Black Orange? I dag är den ett samlarobjekt. Även en svensktillverkad Pepsi har sitt värde. Bland de dyraste ölburkarna på Tradera just nu finns en TILL FLAT TOP och en testburk med Tuborg Green. Det är dock de allra äldsta exemplaren som drar in riktigt stora summor.
1955 slopades motboken och samma år lanserades starkölen för svenskarna. En annan nyhet var att man nu kunde dricka sin klass III ur plåtburk – och det första svenska märket på burk var S:t Eriks Three Towns Exportöl från Stockholms Bryggerier.

För många år sedan tog sig Tobias Andersson upp på föräldrahemmets lilla krypvind. Den var tom så när som på två övergivna ölburkar gömda i sågspånet. En av dem var från 50-talet, och under de följande årens många flyttar lyckades burken alltid slinka med i packningen.
Men en vacker dag skulle alla överblivna prylar avyttras på auktion. S:t Eriks Three Towns Exportöl hamnade i 10-kronorslådan, men ingen var intresserad. Samma sak upprepades på nästa loppmarknad och Tobias beslutade att burken skulle gå till tippen. En impuls gjorde dock att han gav klenoden en sista chans.– Jag såg att det fanns ölburkar på Tradera som gick för 50-60 kronor, så det kunde vara värt ett försök. Med Traderas app går det snabbt och enkelt att ta en bild och lägga upp annonsen med mobilen, annars hade jag nog inte orkat bry mig, säger Tobias Andersson.

Han lade ut objektet för 69 kronor, men redan efter några dagar låg budgivningen på 1 200 kronor. Säljaren insåg att han satt på något unikt. Detta bekräftades när en samlare ringde för att ställa frågor. Han gissade att S:t Eriks Three Towns Exportöl skulle inbringa omkring 8 000 kronor. Med några ögonblick kvar spå auktionen såg experten ut att få rätt, men de sista sekunderna sköt budgivningen iväg med ytterligare 4 000 kronor. Slutsumman landade på 12 666 kronor.
– Jag vart riktigt förvånad, och det är klart att det kändes jäkligt bra. Det är ju ganska mycket pengar, och för mig betydde burken inte någonting. I efterhand är det ju skönt att jag inte slängde den, säger han.

Tobias berättar att han köper och säljer saker på Tradera varje månad, och en del av pengarna lades på åtråvärda vinylsinglar. Den större delen av vinsten går dock till en resa i ölens fotspår.
– Jag ska till årets Oktoberfest i München. Det var inte planerat, men nu sluts ju cirkeln, säger Tobias Andersson. Vilka skatter har du på vinden? De kan vara värda en liten förmögenhet på Tradera.

Relaterade produkter