Tradera Nyheter

I år är det begagnade julklappar som gäller under granen

VR-glasögonen blev årets julklapp enligt HUI Research. Men om många av svenskarna får bestämma själva är den bästa presenten begagnad. ”Att ge gamla prylar nytt liv genom att låta någon annan glädjas över dem är det mest hållbara man som konsument kan göra”, säger Sofia Hagelin, presschef på Tradera.

Vilka klappar vill du ha? Se de populäraste här:

Samlarsaker, 65 %

Media, 39%

Leksaker, 35 %

Accessoarer, 33 %

Hemelektronik, 23%

Märkeskläder21 %

Sportprylar19 %

I snitt planerar svensken att lägga 879 kronor på begagnade julklappar. Det visar en undersökning från Tradera. Siffrorna avslöjar också att det är trendigare än någonsin att välja hållbart i jul – 46 procent uppger att de kan tänka sig köpa en begagnad klapp i år.

”Samlarsaker populärast”

Vad önskar vi då oss i julklapp? Enligt undersökning är det varken VR-glasögon eller spelkonsoler som står överst på listan. Över 50 procent av de tillfrågade både önskar sig och vill helst ge bort samlarsaker. Andra populära klappar är hemelektronik, leksaker, accessoarer, märkeskläder och sportprylar. Många är även positivt inställda till att få begagnade julklappar. En av fyra ger tummen upp till att få någonting som någon annan tidigare använt.

”Hållbara val”

Den starkaste anledningen är oftast hållbarhetstänket och en ökad medvetenhet kring miljön. Men många uppskattar också att få någonting unikt.

– Det finns en generell trend i samhället att man som individ funderar mer över sin konsumtion och strävar efter att göra hållbara val. Att ge gamla prylar nytt liv genom att låta någon annan glädjas över dem är det mest hållbara man som konsument kan göra, säger Sofia Hagelin, presschef på Tradera.

Vilka är då de populäraste begagnade julklapparna 2016? Kolla in listan nedan – för att få ett hum vad du ska ge bort och vad du själv ska skriva på önskelistan.

Julklappar som man helst vill ge begagnat

1.Samlarsaker, 65 %

2.Media, 39%

3.Leksaker, 35 %

4.Accessoarer, 33 %

5.Hemelektronik, 23%

6.Märkeskläder21 %

7.Sportprylar19 %

8. Inget av ovan 17%

Julklappar som man helst vill få begagnat:

1.Samlarsaker58%

2.Media41%

3.Hemelektronik35 %

4.Accessoarer35 %

5.Märkeskläder27%

6.Sportprylar19%

7.Leksaker16%

8. Inget av ovan 20%

Anledningar till varför man är positiv till att få en begagnad julklapp:

1. För att det är bra för miljön, 31%

2. Den känns unikt utvald, 21%

3. Det bidrar inte till köphetsen, 17%

4. Det är ekonomiskt, 16%

5. Det finns kanske ett värde bakom, 12%

Relaterade produkter