Tradera Nyheter

”Jag tror inte det finns något liknande i hela världen”

Att komma över Greta Garbo-memorabilia är varje samlares dröm. Henrik Scheutz, 47, äger både autografer och kläder från den mystiska Hollywood-stjärnan. Nu säljer han en av sina mest värdefulla rariteter på Tradera. ”Jag tror det inte finns något liknande i hela världen”, säger han.

Hur var Greta Garbos handstil egentligen? Se unika dokumentet här!
Greta Garbo slutade redan som 36-åring men hann under sin korta karriär bli en av världens största filmstjärnor. Numera är hon en nästan mytisk figur som lämnar många frågor men få svar. En dröm för samlare med andra ord. Hennes hemliga liv har nämligen lämnat kvar få saker och den memorabilia som faktiskt finns är extremt åtråvärd. Henrik Scheutz, som äger både kläder och autografer från den svenska skådespelerskan, är därför unik i sitt slag. Hans intresse för Garbo har funnits i över 40 år.

Se unika Greta Garbo-dokumentet här!

”Alltid varit fachinerad av Garbo”

– Jag har varit fascinerad av Greta Garbo så länge jag kan minnas. Det är någonting speciellt med henne, hon var så gåtfull och hemlig, säger han. Att köpa hennes saker på auktion lämnar Henrik tudelad.

– Jag tycker det nästan är sorgligt att de sålde alla hennes tillhörigheter på auktionerna i Hollywood. Det var ju tal om att det skulle bli ett museum.

47-åringen kunde dock inte hålla sig från att slå till på några av sakerna och åkte till Los Angeles. Där köpte han bland annat en bok som gått från Evert Taube, via Prins Carl-Johan och tillslut hamnat hos Greta Garbo. Han kom även över ett unikt dokument där skådespelarnas skrivit ner en adress.

5 unika (och dyra) samlarsaker du kan köpa på Tradera:

Unik Star Wars-samling för 23 000 kronor
Hannibal i full storlek
Baseball för 25 000 kronor
Signerat Jordan-linne
Äkta Muhammad Ali-autograf

”Nästan slarvig handstil”

– Det är lustigt att hon har så vacker handstil när hon skriver autografer. Men här, när hon skriver ner en adress, är den nästan slarvig. Det gör det här brevet rätt så unikt. Jag tror det inte finns något liknande i hela världen och har man inte råd att köpa en autograf är det är väldigt intressant, säger Henrik Scheutz.

”Säljs för 3 900 kronor”

Dokumentet säljer han nu på Tradera, med ett utropspris på 3 900 kronor. Sajten besöker 47-åringen, som är vice ordförande i Sveriges Autografsamlares Förening, flera gånger i veckan i jakt på rariteter.

– Jag har hittat jättemycket på Tradera de senaste åren. Det bästa fyndet är nog en autograf från Humphrey Bogart från 40-talet.

Relaterade produkter