Tradera Nyheter

Jonas säljer sitt livs samling: ”Det kändes vemodigt”

Flera av korten är över 20 år gamla.
Nu tänker 34-årige Jonas Persson göra sig av med sin jättesamling av Magic the Gathering-kort.
– Jag måste säga att det kändes vemodigt att lägga upp annonsen, säger han.

Samlingen du MÅSTE se – för att tro på. Se alla bilderna här!

Han har samlat och spelat det klassiska samlarkortspelet Magic the Gathering sedan tio-års ålder.

34-årige Jonas Persson sitter inne på en stor samling efter alla år. Han har ett ”Unlimited set” med 298 av 302 kort i det setet.

Nu ska småbarnspappan göra sig av med samlingen på Tradera. Köp nu-priset: 97 000 kronor.

Kortet är bannlyst

Nyheter.tradera.com tog en pratstund med Jonas om hur lång tid det tagit att få ihop de 298 korten, prislappen, varför Magic the Gathering är så speciellt för honom och vemodet inför att sälja sin samling.

– Jag har spelat Magic sedan tio års ålder och några av korten har jag ägt sedan mitten av 1990-talet. Merparten av korten, och i synnerhet de lite dyrare, har jag dock skaffat under de senaste fem, sex åren.

Vilket var det första kortet du fick i din ägo?

– Det var Chaos Orb, vilket till skillnad från andra kort kräver en viss fingerfärdighet för att spela. Chaos Orb är sedan länge bannlyst från att användas i de flesta turneringarna men är ändå ett av mina favoritkort och därför har jag haft kvar det.

Varför fastnade du för Magic the Gathering?

– Det bästa med Magic är de det finns så många olika sätt att bygga spellekar på. Detta ger en stor dynamik och det är sällan eller aldrig som ett spel är ett annat likt. I mitt fall är det även en aspekt av gemenskap som är en viktig faktor. Vi är ett gäng kompisar som började spela för över 20 år sedan och trotts att vi i dag är utspridda i olika delar av landet så träffas vi alla två till tre gånger per år för att spela Magic.

Slår du till på samlingen med 298 kort? Kolla in hela setet här.

”Utrymme att pruta”

Vad gör den här samlingen unik, enligt dig?

– Unlimited (det set som jag säljer) är den tredje tryckupplagan av Magics första set och det är över 25 år sedan de kom ut på marknaden. Till detta är det också ovanligt att kompletta set (eller näst intill kompletta) säljs.

Du har satt ett pris på 97 000 kronor, vad kan man tänka är ett rimligt pris?

– Priset på samlarkort varierar väldigt mycket beroende på kortens skick. Samlingen jag har är överlag i ett väldigt bra skick och därav är det satta priset ganska rimligt, men det finns givetvis alltid utrymme för att pruta lite.

Jonas berättar även att de mest värdefulla korten i hans samling är de så kallade ”power-korten” och dubbelländerna. Han ger även tips på vilka kort man själv bör leta efter hemma.

– Ett enkelt sätt att identifiera de äldsta korten i Magic är att det saknas tryckår på korten. Ta en koll i nederkanten på korten och Google om dem. De kan vara värda alltifrån en femma till några tusenlappar.

Nästan 100 000 kronor för samlarkorten – slår du till här?

”Då känns det lättare”

Hur började du att samla på dessa kort?

– Det har gått lite i perioder. Några av korten har jag som sagt haft sedan mittan av 1990-talet då jag började spela Magic, sedan har jag köpt och bytt till mig kort då och då genom åren.

Till sist då Jonas, nu när du nästan har hela samlingen, känns det inte jobbigt att sälja, och i stället sikta in sig på att ro hem de fyra sista korten, för att få den komplett?

– Jo, jag måste säga att det kändes vemodigt att lägga upp annonsen på Tradera. Men samtidigt har några av korten varit med mig sedan jag var liten, så är det trots allt något jag har möjlighet att införskaffa igen i framtiden.

– Jag tänker på att pengarna kommer till användning för min familj och då känns det lättare.

Här hittar du supersamlingen som Jonas haft sedan 1990-talet.

Vilka samlarprylar letar du efter just nu? Kolla in hela utbudet på Tradera här.

Relaterade produkter