Tradera Nyheter

Klassiska samlingen som kostade 21 000 kronor

Efter 83 bud gick de klassiska leksaksbilarna för hela 21 222 kronor. Utgångspriset låg på en femhundring men slutade alltså med en rejäl slant i kassakistan för säljaren.
Modellen var gjord av danska Tekno och föreställde Scania Vabis biltransport med fyra tillhörande bilar, två stycken Bubblor Tekno 819 och två VW 1500 Tekno 828. En hett eftertraktad modell i Teknosamlarkretsar.

Heta samlingen som gick loss för 21 000 kronor – du bara måste se här.

Om den här auktionen bevisade något så är det att det finns samlare som är beredda att lägga nästan vad som helst för att göra sina samlingar kompletta.

En del bilälskare kanske väljer att investera i en sportbil eller en amerikanare. Men för dem som inte har riktigt så mycket pengar eller utrymme hemma så går det alltså att tjäna sig en slant på betydligt mindre bilar, nämligen modellbilar.

Genom att samla leksaksbilar kan man dels stilla nostalgikänslorna från barndomen som bubblar inom en när man ser dem men även investera för framtiden. Tyska Märklin och Schuco är två populära märken, engelska Dinky Toys och Corgi Toys likaså.

Men i det här fallet var det alltså bilar från danska Tekno som var på tapeten och gjorde såväl köpare som säljare lyckliga.

– När det gäller Dinky Toys och Corgi Toys ska de dessutom vara tillverkade före 1970, för att möjligen ha något samlarvärde, säger Peter Pluntky, tidigare expert i SVT:s ”Antikrundan”, i en intervju med TT.

Entusiaster i grunden

En viktig grundregel när man ska sälja samlarbilar är att de ska vara i originalförpackning och nyskick. Det är då man kan dra in de riktigt stora pengarna men det går även att få sålt bilar som använts till lek. Teknomodellerna som gick för över 21 000 kronor hade enligt säljaren legat förvarade i sina kartonger sedan de lämnade fabriken.

Många som köper samlarbilar är bilentusiaster i grunden och kanske har en Volvobil som de kör runt med i vanliga fall. Då vill de naturligtvis ha en likadan bil i bokhyllan där hemma!

– En välgjord modell är kul att ha och om det är samma bil man har i garaget behöver man ju inte gå ned och titta på den. Det räcker med att titta på hyllan, säger Peter Pluntky.

Bilarna som säljs på Tradera är allt från gamla leksaker till replikor som snarare kan liknas vid prydnadsföremål.

Här är fem coola modellbilar du måste spana in!

1.  Alfa Romeo

2. Porsche

3. Renault

4. Ferrari

5. McLaren

Vilken modellbil suktar du efter? Spana in utbudet här just nu.

Relaterade produkter