Tradera Nyheter

Låt Barbie rädda månaden – se dyraste dockan

Är plånboken tunn efter sommaren? Låt din gamla Barbie rädda dig.
Just nu säljs en docka för 6 500 kronor på Tradera – och dyrgripen har faktiskt bara ett drygt årtionde på nacken.

Det är lätt hänt att man spenderar för mycket under semestern, och de sista sommarveckorna kan bli riktigt kärva. Lösningen finns kanske i din källare. Alla vet att gamla Barbiedockor kan dra in stora belopp, men det är faktiskt inte bara klassikerna från mormors samling som ger klirr i kassan.

Dyraste dockan överraskar

Ett bevis är Tradera-annonsen med WHTF Silktone Barbie Dahlia från 2006. Trots att hon bara har ett drygt årtionde på nacken så ligger utgångspriset på 6 500 kr. Det är en docka som till och med dagens tonåringar kan ha i sin garderob.

En i princip samtida dyrgrip är Barbie Limited Oscar De La Renta Bride Limited Edition. I oöppnad låda kostar bruden 1 999 kr. Köpte du dockan som markerade 40-årsjubileet 1999? I dag är den värd en hel del.

Men visst är det vintage som dominerar i topp. Exempelvis har den första upplagan från 1959 inbringat upp till 40 000 kr. En av de äldsta dockorna på Tradera just nu är Barbie Ponytail Blonde från 1960. Utropspriset ligger på 4 000 kr, men då kommer hon också i originalbox, ”utan minsta spår av gröna öron”.

Exklusiva plagg

Kläderna är givetvis ett stort kapitel. Den första dockan lanserades med hela 20 klädset, och vintage-plagg kan gå för höga belopp. Ett exempel är ”American Airlines Stewardess”. Bara den kompletta uppsättningen av flygvärdinnedräkten kostar 1 400 kr.

Barbie har lanserats i ett otal utföranden. Ett av de märkligaste exemplen är “Video Girl”, där dockan i sig är en filmkamera. Hon har en färg LCD-skärm på ryggen och kan pluggas in i en PC eller Mac. Kolla in annonsen här.

Heta tillbehör

Till dockorna kommer en hel del tillbehör som ofta inbringar höga priser. Bland fordonen finns Barbies Beach Cruiser-jeep och såklart den klassiska sportbilen. De kan de dig 799- respektive 499 kr.
Och så här mycket är Barbies gamla badkar värt.
Ett vanligt tillbehör var Pop Up-huset – kolla in alla tillbehören här.
Även om din egen docksamling inte är exklusiv så kan många bäckar små ge en stor å.

Relaterade produkter