Tradera Nyheter

Malin, 29: “Jag vet att det är barnsligt”

Lego har blivit en leksak för vuxna – och intresset kan vara en lukrativ investering. Faktum är att plastbitarna från Danmark har gett bättre avkastning än guld. 
Lego-samlaren Malin hittade sin stora Star Wars-robot på Tradera.

Lego-modellen i bokhyllan kan vara ditt livs investering. En ”Imperial Star Destroyer” som 2007 kostade drygt 2 000 kronor inbringade 2015 över 20 000 kronor. Förra året rapporterade The Telegraph att Lego sedan år 2000 har gett en bättre avkastning än guld. I snitt har Lego-modeller stigit med 12 procent per år, men för versioner som har tagits ur produktion ligger siffran på drygt 36 procent per år. De som har investerat i guld har fått nöja sig med en avkastning 9,6 procent sedan år 2000.
I dag är Lego-utbudet brett. Bland dyrgriparna på Tradera finns Hogwarts Castle från Harry Potter, ett Ghostbusters-kit – eller Star Wars-seriens exklusiva rymdskepp och den klassiska ”Dödsstjärnan”. Vad är det då som lockar den vuxna publiken att investera så stora belopp?
– Lego är härligt för att det är så nostalgiskt barnsligt, och samtidigt roligt på ett vuxet sätt. Det är något som man kan göra tillsammans istället för att sitta bredvid varandra i soffan och stirra, säger Malin Eriksson.

Tillsammans med sambon Johnny har hon byggt ett antal komplicerade Lego-modeller, från rymdskepp till lutande tornet i Pisa. Den finaste pjäsen är dock en stor modell av Star Wars-roboten R2D2, som redan har gått upp i pris. Malin tänkte ge den i 30-årspresent till sin pojkvän.
– Jag såg den på Tradera, som i princip är det enda stället där man kan få tag på R2D2-modellen längre. 3 000 kronor var dyrt, men den hade ändå ett schysst pris jämfört med utländska sajter. Roboten var så fin att jag inte kunde hålla mig till Johnnys nästa födelsedag, säger hon.
Med ett barn på väg i familjen blev det ”en sista leksak” på 29-årsdagen. Pojkvännen blev överlycklig och roboten väcker varma känslor hos alla besökare.
– De flesta går fram och petar på den och det är kul att visa alla funktioner, som infällbara ben och vapen. Framförallt killar säger, ”en sån här vill jag också ha”, men sedan mår de lite illa när de får höra vad den kostar, säger Malin.

Nu är Lego inne på sin andra comeback. Sedan starten 1932 hade familjeföretaget gått med vinst, men 1992 avstannade plötsligt tillväxten. Barnens blickar hade riktats mot dataspel och ingen ville längre bygga saker med händerna. I Danmark uppstod panik.
1999 kom räddningen i form av Lego Star Wars. Succén följdes två år senare av Harry Potter – och nu blev suget efter Lego så stort att fabriken knappt hann möta efterfrågan. Men det nyväckta intresset var starkt kopplat till filmerna och utan nya släpp föll Lego som en sten.

2004 tappade företaget sju miljoner kronor om dagen och förlusten för året blev otroliga 2,4 miljarder kronor. Huvudägaren stoppade in omkring en miljard kronor ur egen ficka och lämnade över rodret till den 36-årige konsulten Jörgen Vig Knudstorp. Han har genomfört en enastående comeback.
2013 gjorde danskarna en vinst på över 15 miljarder kronor, och 2014 gick Lego tillfälligt om Mattel som världens största leksaksföretag. Bakom succén ligger en global tillväxt av medelklassen, speciellt i Kina där Lego ökar starkt. Ett annat draglok är Lego-filmen som har spelat in över fyra miljarder kronor.

Nu planerar Malin och Johnny att utöka samlingen med en av Legos senaste innovationer. Mindstorms är robotar som kan byggas i olika versioner – exempelvis en orm som känner av din kroppsvärme och hugger efter dig. Mindstorms hittar du på Tradera.

Relaterade produkter