Tradera Nyheter

Mormors gamla porslin – som kan vara värt en förmögenhet

Dags att plocka fram mormors gamla porslin från vinden.
Just nu kan den gamla servicen vara värd en mindre förmögenhet och ge dig ett rejält tillskott i plånboken.

Bilderna på muggen Mumintrollet Dagdrömmer som är värd 20 000 kronor – kolla här!

Marknaden för svenskt porslin och nordisk design från 50-, 60- och 70-talet blomstrar. Porslin har länge varit en av de populäraste kategorierna för fynd på Tradera – både när det gäller samlarvärde, som inredningsdetalj och som faktisk bruksvara.

Och många är vi som har ärvt eller samlat på oss keramik och porslin, utan att riktigt funderat över dess värde.

Kan säljas för flera tusenlappar

Den där servisen du fick efter mormor eller farmor, som du slängde upp på vinden, kan faktiskt komma till nytta. En servis i fint och bra skick kan du lätt få några tusenlappar för, speciellt om det handlar om porslin från 1950- och 60-talet. Men även porslin från 1970-talet har fått ett uppsving och kan generera fina slantar.

Här är några exempel på klassiska märken som du ska hålla ögonen öppna för när det kommer till porslin och keramik.

Till de mest populära porslinsserierna hör flitgodsservisen ”Blå Eld” från Rörstrand designad av Hertha Bengtsson. Tillverkningen av denna serie påbörjades redan 1949, och både färgkombinationen och de djärva formerna var unika i sitt slag.

Tekannor, marmeladskålar och uppläggningsfat är heta eftertraktade byten på andrahandsmarknaden.

Spana in vilka andra Rörstrandsfavoriter som just nu finns att buda hem!

En annan populär porslinsserie på Tradera är ”Mon Amie” av Marianne Westman, också det från Rörstrand. En fin kanna kan lätt inbringa några tusenlappar och har du en hel servis i bra skick kan du skratta hela vägen till banken.

Se fler ”Mon Amie” här!

”Växer så det knakar”

Men det som har stigit mest i pris de senaste månaderna är typiskt 1970-talsporslin – porslin som man kunde få för en spottstyver för ett par år sedan.

– Snittpriserna på 70-tals-klassiker som Arabias brunglaserade porslinsserie Ruska, Kosmos från Gefle och Rörstrands ikoniska Annika, som fanns i många hem på 1970-talet har stigit med över 15 procent på Tradera under de senaste åren, säger Sofia Hagelin, presschef Tradera.

Dyraste porslinet som säljs på Tradera är Arabias muminmuggar. Det är framförallt Fazer-serien som gjordes i en begränsad upplaga på 400 exemplar år 2004 som går för väldigt höga priser. Den dyraste som sålts gick för 84 900 kr i januari i år.

”Helt porslin höjer värdet”

Priset stiger naturligtvis om man har en komplett servis. Retroserviserna är dock ett undantag. Där går det även att sälja udda koppar eller fat. För att värdet ska hålla behöver serviserna också vara hela.

– Det ska helst vara felfritt. Är det krackelerat eller naggat i kanten så drar det ner värdet. Men jag tycker samtidigt att man ska använda sitt porslin. Ingen blir glad av att det bara står och dammar i skåpet. säger Sofia Hagelin.

Se den unika servisen som går lös på en månadslön, här!

De mest populära porslinsvarumärkena

(Baserat på antal sökningar gjorda på Tradera under augusti 2018.)

1. Rörstrand

2. Gustavsberg

3. Arabia

4. Höganäs

5. Upsala Ekeby

De mest populära porslinsserierna

(Baserat på antal sökningar gjorda på Tradera under augusti 2018.)

1. Blå Eld

2. Mon Amie

3. Berså

4. Picknick

5. Adam

Relaterade produkter