Tradera Nyheter

Nostalgilistan: Leksakerna du älskade som barn

Den försvunna diamanten, supersnabba bilbanor, doften av knallpulver och glädjen i samlarfigurer.
Här är leksakerna som du älskade genom barndomen.
Passa på att återuppliva nostalgin eller slå till på den där prylen du alltid ville ha men aldrig fick!

MÅSTE SES: Sällsynta leksaksfiguren – se bilderna och priset just nu!

Samtidigt som det kan vara skönt att få koppla av en stund genom att låta barnen leka med ”paddan” så kan det bli lite deppigt att se sina barn sitta fastklistrade vid bildskärmar hela dagarna.
Innan 00-talet så fick man använda sin kreativitet på ett helt annat sätt i lekandet. Du kanske själv hade någon favoritleksak när du var barn? Något som du kanske hade velat visa dina barn och låta dem leka med.

Tja, varför inte låta dem göra det då? En av de mest populära kategorierna på Tradera i dag är faktiskt leksaker, många gånger begagnade sådana från generationer tillbaka.

Här är några klassiker vi aldrig glömmer och som du med bara några klick kan få hemlevererade till dig för att få en nostalgikick, eller kanske för att introducera något från din barndom för dina barn.
Många leksaker hade en tydlig koppling till pojkar eller flickor. Nu har du även chansen att bryta gamla könsmönster och skaffa dig den leksak du alltid längtade efter, men inte vågade önska dig.

Hittar du dina gamla leksaker på vinden? Kolla här – så mycket kan de vara värda.

Dockskåp

Att själv få möblera och fixa ett helt eget hus var en dröm för många barn, i synnerhet flickor. Genom att placera ut dessa små möbler fick man fantasin att flöda och på många sätt känna sig som vuxen. Det är många som har lagt ner otaliga timmar på lekande och letande efter de perfekta möblerna. På Tradera finns massvis av såväl färdiga hus som enskilda möbler att klicka hem – kika här.

Jojo

En sådan här hade alla på skolgården men det var bara ett fåtal som var riktigt duktiga. Dessa fick långa blickar när de faktiskt kunde göra riktiga tricks i stället för att bara ”joja” upp-och-ner. Givetvis ska en klassisk jojo vara gjord i trä, som den här klassiska ”Kalmartrissan”.

Knallpulverpistol

Knallpulverpistolen har varit en trotjänare under många generationer. Är du född innan 70-talet? Då har du troligtvis storögt följt alla westernrullar på biograf för att sedan leka indianer och cowboys med en plastrevolver i ett litet hölster. Lyckan när knallen kom och den efterföljande krutdoften är något man aldrig glömmer.

Klicka hem en här eller varför inte lägga ett bud på detta fantastiska set med pistol, knallpulver och hölster från 50-talet?

Den försvunna diamanten

Detta klassiska Alga-spel måste vara ett av de mest välanvända sällskapsspelen i svenska hem. Beroende på hur gammal man är minns man antingen den blåa eller röda kartongen och den spännande jakten på rikedom. Att som barn finna den försvunna diamanten och säkert transportera den hem motsvarade känslan man i dag får av en löneförhöjning eller fredags-AW – ett enda stort JADÅ!

Här hittar ni flera kompletta spel att introducera för barnen där hemma så de kan få uppleva samma glädje som du fick som barn!

View-master

I dessa skärm- och VR-tider kan det verka konstigt att någon en gång i tiden tyckte det var roligt att kolla på tredimensionella bilder via en kikarliknande apparat. Men ”view master” var verkligen en uppskattad leksak under flera decennier och kanske 50-talets svar på surfplattan för trötta föräldrar.

Kanske kan det vara bra att få dagens barn att förstå att allt inte behöver gå superfort utan att man även kan kolla på stillbilder och använda sin fantasi?

BILDERNA: 50-talets svar på surfplattan – så här ser den ut!

Slime

Dessa klibbiga och elastiska leksaker som är gjorda av… ja, vad är de egentligen gjorda av? Vem vet. Det vi vet är att dessa var bland de mest populära leksakerna när man var liten och den dagen du lyckades få med dig en till skolan så var du klassens kung. Nackdelen var väl de fettfläckar som uppkom på väggarna och retade gallfeber på morsan och farsan.

Den stora frågan är om man ens vill introducera den för sina egna ungar? Men varför inte istället ta reda på om det är lika roligt för dig själv idag som då – fast med lite mer disciplin och att inte låta slimen fastna på din nymålade fondvägg?

Äckligt eller hur coolt som helst? Kolla här – på egen risk!

Ninja Turtles

90-talets stora superhit Teenage Mutant Ninja Turtles var en gång i tiden på allas läppar. Tv-serien med sitt medryckande intro var guld och gjorde att folk började samla Turtlesgubbar som om det inte fanns någon morgondag. Donatello, Leonardo, Michelangelo och Raphael var alla namngivna efter renässanskonstnärer av sin ninjatränare, den muterade råttan Splinter.

Min favorit var Leonardo – vilken var din? Hitta klassikerna här.

My little pony

En annan favorit på 90-talet var de omåttligt populära My Little Pony-figurerna. Dessa var lite av en skräck för föräldrarna då de fanns i hundratals varianter att samla på. Men för dem som var med och samlade är det något man minns tillbaka på med glädje.

Vilken var din favoritfigur – kolla här!

Eller spana in den här – som kostar en tusenlapp!

HE-MAN

De ovannämnda leksakerna är det nog många som var barn på 90-talet som kan känna igen. Men om referenserna flyger dig över huvudet så kanske det ringer en klocka när vi tar upp HE-MAN? Då är du förmodligen i 40-årsåldern i dag och har lekt med dessa figurer som barn.

Actionhjälten var ett självklart val i varje barns leksakssamling och finns fortfarande i många exemplar på Tradera om du känner dig nostalgisk.

KOLLA: Den är dyrast – och den är billigast. Här kan du hitta ditt favoritfynd

Tennsoldater

En lista med nostalgileksaker är helt enkelt inte komplett utan tennsoldater. Det här är något främst de lite äldre barnen gjöt för att sedan leka med. Men hur många har inte tvingats göra dessa tillsammans med en äldre släkting och girigt kollat bort mot Turtles-gubbarna som ser mycket roligare ut. Kanske kan man i vuxen ålder mer uppskatta tennsoldaternas enkelhet? Kolla in dem här!

Hur mycket kan du få – om du har den här tennsoldaten hemma? Här har du en fingervisning.

Bilbana

Har du glömt bilbanan? Nej, tänkte väl det. Bilbanan var raka vägen till ära och berömmelse. Alla ville ha en bilbana men det var långt ifrån alla som hade en. Att få tillbringa några timmar hemma hos någon som hade en var alltid guld värt. Det här är garanterat en leksak som håller än i dag, perfekt underhållning för både dig och dina barn.

Spana in de här bilarna och banorna och försök sedan att inte köpa något – lycka till!

Relaterade produkter