Tradera Nyheter

Nostalgilistan – minns du årets julklappar?

Elcykeln är årets julklapp.
Men minns du de fem senaste årens ”årets julklappar”?
Här har vi listan: Fynda de tidigare klapparna på Tradera.

Årets klapp är utsedd – här kan du kolla efter utbudet på Tradera.

För att ta hem titeln ”Årets julklapp” ska produkten, som kan vara ny – eller ha fått ett nyväckt intresse, representera den tid vi lever i. Och den ska säljas i massor. De är kriterierna som Handelns utredningsinstitut ställer på kandidaterna.

Vinnaren presenteras traditionsenligt i slutet av november tillsammans med årets julhandelsprognos, och detta har man gjort sedan 1988 – då bakmaskinen utsågs till super-klapp. 2017 är det ett klimatsmart val som vinner: elcykeln.

Mycket har hänt sedan dess, och när man sneglar i listan över tidigare vinnare så märks det verkligen att åren har gått. Vissa är fortfarande lika aktuella som när de kröntes, medan andra känns hopplöst stämplade av sin samtid. Någon som vill ha en Tamagotchi?

Men de senaste årens klappar är inte så dumma och kan nog fortfarande slinka in på både önskelistor och under granen. Vad tycker du – är klapparna nedan något som lockar?

2016 – Virtual Realityglasögon

Virtual reality beskrivs av vissa som den största tekniska utvecklingen sedan rörlig bild. Även om VR-revolutionen inte är här ännu så var 2016 året då tekniken slog igenom – året då gränsen mellan fiktion och verklighet suddades ut.

Har du inte riktigt plånboksutrymme för att köpa den äkta varan – här hittar du alternativet för att förvandla din telefon till ett par VR-glasögon.

2015 – Robotdammsugaren

”En produkt som tar fasta på konsumenterna strävan att underlätta vardagen samt den ökade digitaliseringen och robotiseringen i samhället”.

Så beskrevs 2015-års julklapp, robotdammsugaren. Trenden för året var hemmafokus och bekvämlighet vilket experterna menade skulle återspeglas under julgranen.

Trött på att tragla med dammsugaren själv – här hittar du robotar som gör jobbet.

2014 – Aktivitetsarmbandet

Hur långt du har sprungit, hur länge du har sovit, och hur många kalorier du har förbränt. Alla statistikälskares stora dröm är att kunna kvantifiera och ”siffersätta” sin vardag. Aktivitetsarmbandet tog fasta på den hälsovåg som svepte över vårt avlånga land anno 2014, där allt fler ville bli medvetna om exakt hur aktiva de var. Att man sedan kunde dela med sig av sina prestationer i sociala medier var även ett klart plus…

Inga undanflykter, nu är det dags att komma igång. Här hittar du aktivitetsarmband för att hålla koll på att du verkligen bränner rätt antal kalorier.

2013 – Råsaftcentrifugen

Efter uppmärksammade avslöjanden om att de halvfabrikat och färdigmat vi köper är fullproppade med ”hittepå” och E-ämnen blev ”laga-mat-från-grunden” ett slagord som alla medvetna använde sig av. Matfokus passade in i den gör-det-själv-trend som rådde, där halva Södermalm blev surdegsbagare över en natt. Råsaftcentrifugen låter ”kocken” styra innehållet i juicer, smoothies och soppor, vilken hit.

Dags att göra slag i saken, bli självförsörjande på smoothies – här hittar du råsaftcentrifuger.

2012 – Hörlurar

För fem år sedan började verkligheten bli mobil, och då menar vi inte att saker rörde sig. Nej, internet och teknik började på allvar att göra vår livsstil uppkopplad och mobil. Nu kunde man se Ben Hur på pendeltåget och lyssna på poddar samtidigt som det tränades, och vi kunde hålla videokonferenser på dass.

Årets klapp blev därför en möjliggörare för detta – nämligen hörlurar i alla dess former.

Behöver du nya lurar? Här kan du botanisera bland hundratals olika.

Alla tidigare årets julklappar

1988 – Bakmaskin

1989 – Videokameran

1990 – Woken

1991 – CD-spelaren

1992 – TV-spelet

1993 – En doft (parfym)

1994 – Mobiltelefonen

1995 – CD-skivan

1996 – Internetpaketet

1997 – Det elektroniska husdjuret, till exempel Tamagotchi

1998 – Dataspelet

1999 – Boken

2000 – DVD-spelaren

2001 – Verktyget

2002 – Kokboken – som förklaring angavs sänkt bokmoms, TV-kockar samt ett nyväckt intresse för matlagning

2003 – Mössan

2004 – Den platta tv:n

2005 – Ett pokerset – under året hade flera TV-program lanserat poker, speciellt Texas Hold Em

2006 – Ljudboken

2007 – GPS-mottagaren

2008 – En upplevelse

2009 – Spikmattan

2010 – Surfplattan

2011 – Den färdigpackade matkassen (från exempelvis matkasseföretag eller livsmedelsbutiker)

2012 – Hörlurarna

2013 – Råsaftcentrifugen

2014 – Aktivitetsarmbandet

2015 – Robotdammsugaren

2016 – VR-glasögon

Handelns utredningsinstitut har traditionsenligt sedan 1988 utsett årets julklapp i samband med att man i november presenterar prognosen för julhandeln.

Relaterade produkter