Tradera Nyheter

Nu kan du köpa Kungens luft från 90-talet

Kusinen från landet insåg att hans mat skulle ätas av Sveriges konung. Med hjälp av en geléburk fångade han de ångor som steg från läckerheterna. Nu säljs de kungliga vapörerna till högstbjudande.

På Tradera kan du hitta många prylar med koppling till Kung Carl XVI Gustaf. Allt från tidningsurklipp, som Hemmets Journal från 1951med den unge prinsen på omslaget – till den här tunga medaljongen som gjöts till minne av Smålandsbesöket under Eriksgatan 1975. Den märkligaste souveniren torde dock vara en burk med samma luft och vapörer som Konungen har inandats.

Säljaren berättar hud hans kusin flyttade till Stockholm under 1990-talet. Målsättningen var att bli litteraturvetare, men redan efter några månader befann han sig i cateringbranschen.
Arbetet tog kusinen till Restaurang Rosengården på Historiska Museet, och invigningen av utställningen Sveriges historia. På den tunga gästlistan fanns Carl XVI Gustaf, och plötsligt insåg kusinen att hans mat skulle ätas av Sveriges Konung. I upphetsningen fick han ett infall. Ynglingen gjorde snabbt iordning en geléburk som spolades ren under kranen. Innan maten skickades ut till majestätet skopade kusinen upp lite av den doft och de läckra ångor som steg upp från den exklusiva maten.

– Han har aldrig riktigt kunnat förklara sitt infall, eller för den delen varför han inte tog för sig av lite av maten i stället, men burken stoppade han kvickt ner i fickan innan kungen till slut fick ta del av käket. Under några timmar kunde han se sin fångst som en imma mot glaset, men till slut skingrades det och blev sparat där i som ett doftminne, säger säljaren.

Nu har han övertygat sin kusin att sälja den kungliga burken. Utropspriset är en krona.

Relaterade produkter