Tradera Nyheter

Ovanliga actionfigurerna kan ge storkovan

Har du MacGyver eller David Hasselhoff i källaren? Vissa actionfigurer kan vara värda en månadslön, eller mer. Här avslöjar experten vilka rariteter som ger storkovan. Faktum är att den svenska marknaden har ett ovanligt stort utbud av unika samlarfigurer.

Kartongen med dina gamla plastgubbar kan innehålla en hel del pengar. Bland dyrgriparna finns givetvis vintage-Star Wars. Exempelvis drog en ”Jawa med vinylcape” in mer än 150 000 kronor. Nyligen såldes en likadan figur på Tradera för mindre än en tiondel av rekordsumman.

Det finns dock lite mer otippade actionfigurer som kan vara värda stora belopp. 
Tv-serien MacGyver var en global succé och karaktären fick sin egen actionfigur. Men av någon anledning var det bara barnen i Mexiko som fick chans att leka med dockan. I dag kan ett inplastat exemplar kosta mer än 12 000 kronor. En annan het gubbe är David Hasselhoff från tv-serien Knight Rider, med tillhörande bil.

Ovanligt många rariteter i Sverige

Man kan tycka att få av dyrbara leksakerna borde ha hittat till lilla Sverige, men det är faktiskt tvärt om. 28-årige Hjälte Björkdahl är expert på actionfigurer. Han berättar att den svenska marknaden har ovanligt många rariteter i omlopp – en förklaring är vår långa historia som globetrotters.
– Åtta månader om året är det ju outhärdligt här, så svenskarna har alltid rest mycket – och många har köpt på sig figurer utomlands. Sedan är intresset stort och många importerar unika figurer som de lägger ut på Tradera, säger Hjälte Björkdahl.

En av de mest eftertraktade är He-Man med lysande svärd. Figuren var ett sista försök att hålla uppe intresset för serien. Den släpptes dock bara i Sydeuropa, och i dag kan ”Laser Power He-Man” inbringa mellan 20-30 000 kronor. Alla vill ha den, men de svenska samlarna sitter på första parkett.
– Under de senaste åren har 16-17 exemplar poppat upp i Sverige, så om man hänger på Tradera länge nog så dyker alla de unika figurerna upp förr eller senare, säger han.

Inspirerad av Chuck Norris

Hemma i Alafors har samlaren ett par tusen figurer – tror han. Allt började 1998 när ynglingen bad sin pappa att ropa in en låda med Ninja Turtles-prylar. Några av figurerna visade sig vara ganska unika, och sedan var samlandet igång. Så fort Hjälte fyllde 18 skaffade han sig ett eget Tradera-konto, och på tio år har det blivit många fynd. Samlingen har dock blivit allt mer excentrisk med åren.

I dag har Hjälte en egen Youtube-kanal där han jagar actionfigurer på loppisar och berättar deras historia. Inspirationen väcktes till stor del av en låda med 20 blandade figurer som ropades in på Tradera.
– Bland dem låg Chuck Norris, och den figuren satte igång rätt mycket hos mig. Jag ville skapa något mer av mitt samlande. Nu tycker jag att det är roligt att sprida information om figurerna. Man sätter sig in, gör research – och letar med förstoringsglaset efter en speciell märkning. Och känslan om man hittar den är otrolig, säger han.Kopiorna har blivit dyrgripar

Den tecknade 80-talssserien ”Chuck Norris Karate Kommandos” var ett fiasko, men det spelar ingen roll för Hjälte. I dag äger han alla karaktärerna i skicket MOC – ”mint on card”, det vill säga en perfekt oöppnad förpackning. Ett annat intresse är ”bootleg knockoffs” – omärkta kopior som nästan ser ut som kända leksaksserier.

Ett av hans bästa exemplar är ”Cosmic Cowboy”, en figur som trots sitt obskyra ursprung kan vara värd mer än 10 000 kronor. Den köpte Hjälte på Tradera, och i hans erfarenhet är de svenska samlarna ett noggrant släkte som är måna om sitt rykte.
– De säljare på Tradera som riktar sig mot samlare brukar skicka grejerna snabbt, och de packar dem bra. De brukar vara otroligt måna om att varorna ska komma fram i samma skick som när de såldes. Det är det här som skiljer bra säljare från dåliga, säger Hjälte Björkdahl.

Relaterade produkter