Tradera Nyheter

Peter, 29, säljer exklusiva kortet – för en halv miljon

Han kom in på sin hobby av en slump för ett år sedan.
Nu äger Peter Öhman, 29, ett av världens mest eftertraktade Pokémon-kort.
Han har lagt upp det till försäljning – för en halv miljon på Tradera.
– Jag har medvetet satt ett överpris, för jag vill egentligen inte sälja det, säger han.

Unika kortet med ett pris på en halv miljon – se det här.

Den 29-årige elevassistenten Peter Öhman från Visby kände att han behövde en hobby.

Han testade att samla på hockeykort, och funderade på frimärken, men fastnade till slut för Pokémon-kort. Och exklusiva sådana.

Allt detta skedde under mars-april förra året.

Sedan dess har han tagit hjälp av en expert för att ta reda på alla olika graderingar och vilka kort som är mest värdefulla.

– Jag fick nys om graderade kort, vilket jag tyckte var intressant och tog kontakt med en kille som är insatt i Pokémon-världen. Jag lärde mig lite om historisk, och jag har ställt så många frågor till den här killen, så du anar inte, säger Peter och tillägger:

– Jag lärde mig en hel del och bestämde mig: jag kör!.

Kortet som du bara måste se om du också är ett fan av Pokémon.

”Ett av de mest exklusiva i världen”

Nu sitter 29-åringen inne på ett av världens mest exklusiva Pokémon-kort i ett bankfack: Charizard 1st Edition Shadowless Base Set, Psa 10.

Peter kom över kortet på en auktion – och nu har han lagt ut det till försäljning på Tradera för det hisnande köp nu-priset 499 999 kronor.

Vad gör just detta kort speciellt?

– Det finns tre olika varianter: Unlimited, som är det vanligaste och trycktes i väldigt många upplagor, en som heter Shadowless och en som heter first edition. Det här kortet är både Shadowless och First Edition och trycktes i väldigt få exemplar, säger Peter.

– Just nu finns det 117 stycken sådana här kort med den här graderingen, PSA 10 (som är den högsta graderingen), Shadowless och med en First Edition-stämpel.

Du skriver i annonsen att det här kortet är världens mest exklusiva kort att få tag i. Kan du utveckla?

– Den trycktes i sådan kort upplaga och detta var det första i den engelska upplagan som släpptes 1999. Generellt så har engelska kort varit svårare att gradera, och haft sämre kvalité än de japanska korten. Det har blivit bättre på senare år. Den är upplagan släpptes heller aldrig i Sverige.

Letar du efter Charizard 1st edition? Spana in det här!

”Vill inte sälja egentligen”

Trots att Peter lagt ut kortet till försäljning är han inte alls säker på att han kommer sälja kortet. Han uppskattar att hans kort kan vara värt runt 170 000 kronor, när han tittar tillbaka på försäljningshistoriken kring just Charizard 1st Edition Shadowless.

– Det är ett medvetet överpris på 499 999 kronor. Jag tänker så här: Jag vill inte sälja det egentligen, jag tror att kortet kommer ha ett ännu högre värde om 20 år. Karaktären Charizard är som att jämföra med Wayne Gretzky när det kommer till hockey-kort. Jag tror bara det kommer bli större.

– Det skulle så klart ta emot att sälja det, men jag vill testa. Är det någon som vill lägga en halv miljon på det, så vill personen verkligen ha kortet. Då ska jag fundera. Men jag vill att folk ska få upp ögonen för kortet, och Pokémon, och kanske, precis som jag, också få en hobby och börja samla.

”Mycket nostalgi”

Peter lägger en rejäl slant på sin hobby, och har 35 av de mer exklusiva korten. Vad betyder då Pokémon för honom?

– Det är mycket nostalgi, måste jag säga. Sen när man blir mer inbiten i sin hobby så tycker man ju så klart att det är skithäftigt att ha det här kortet. Någonstans är det någon som öppnade kortet, någon som graderade det från början. Det finns ingenting att klaga på vad gäller det här kortet, det är i absolut finaste skick.

Vad har du fått för reaktioner på kortet och din hobby?

– Det är många som tycker man är lite knäpp som lägger så mycket pengar på sin hobby, men jag tror att det handlar mycket om att det är Pokémon. Det är lite tabubelagt. Hade jag till exempel köpt en bil för x antal tusenlappar hade ingen reagerat.

– Men många tycker även att det är coolt att jag gör det. Målet är ändå att ha ett helt set med kort.

Och ska Peter lyckas fylla ett helt set (102 kort) så lär han hålla hårt i sitt Charizard-kort, som du kan se här.

Relaterade produkter