Tradera Nyheter

Porslinet som kan vara värd en förmögenhet

En mugg värd tiotusentals kronor och några äkta svenska klassiker.
Porslin och keramik är superhett just nu och nordisk design är i ropet.
Här är några märken som kan ge dig ett rejält tillskott i plånboken.

BILDERNA på den oanvända muggen som är värd 69 000 kronor – kolla här

Porslin och keramik är något av det mest populära att köpa och sälja på Tradera. I såväl porslin som keramik finns såväl skönhet som samlarvärde. 
Dessutom har föremålen ett bruksvärde i sig, i många fall till något annat än vad det var tänkt från början. 
En tekanna kan bli en läcker inredningsdetalj snarare än något att faktiskt brygga te i.

Många har ärvt eller samlat på sig porslin och keramik genom åren utan att riktigt reflektera över dess värde. Spontant kanske man tänker att ”det här är något jag ärvde av mormor som jag inte vill ha, jag slänger upp det på vinden” men det tränade ögat kan upptäcka mindre förmögenheter i gamla prylar. 
Här är några exempel på klassiska märken som du ska hålla ögonen öppna för när det kommer till porslin och keramik.
För här finns det såväl pengar som fantastiska konstverk att hämta.

Unika servisen som går på en månadslön – se bilderna här och leta i hela utbudet

Gustavsberg

Gustavsbergs porslinsfabrik är en av de främsta svenska porslinstillverkarna och har fyllt många hem med vackra saker. En som tagit fram några av Gustavsbergs absoluta keramiska guldkorn är Lisa Larson. Hon har beskrivits som den svenska keramikens främst lysande stjärna.
Tack vare ett originellt och kraftfullt uttryckssätt har hon skapat avbilder av bland annat människor och djur, som i dag är värda stora pengar. Djuren är ibland förenklade nästan som seriefigurer men de kan även vara högst realistiska.

Älskar du också Lisa Larson? Här är bronsskulpturen för 14 000 kronor.

När det kommer till tallrikar, koppar och fat är Stig Lindberg den främste inom Gustavsberg. 
Han har tagit fram populära serier som Berså, Spisa Ribb, Prunus, Adam, Eva, Röd och Blå Alster. Egentligen kan listan hålla på hur länge som helst. Hans kreativitet och skaparkraft var enorm.

Är detta vasen som får dig att slänga dig på budknappen? Kolla in den unika skapelsen.

Spana in vilka andra Gustavsbergsfavoriter som just nu finns att buda hem!


Rörstrand

Europas näst äldsta porslinsvarumärke är faktiskt svenskt och tillverkar porslin än i dag. 
1726 grundades ”det Swenske Porcellainsvärket” med tillverkning av porslin på Rörstrands Slott i Stockholm. En av de främsta inspirationskällorna var kinesiskt porslin vilket kunde ses på den blåa dekoren som prydde porslinet av fajans. Kolla in den här unika servisen för 21 000 kronor.

När Rörstrand öppnade sin produktion blev det startskottet för att göra porslin tillgängligt för allt fler människor och på sikt ersätta de metalltallrikar man tidigare hade använt.
På Tradera finns idag bland annat en 1800-talsservis från Rörstrand värd nästan 20 000 kronor men även mycket annat trevligt för en mer modest slant.

Arabia

Ännu ett nordiskt märke tar sig in på listan, denna gång ett finskt sådant. Arabia har länge varit ett flaggskepp inom finsk design och kommer från området Arabiastranden därifrån företaget fått sitt namn. 
Företaget grundades faktiskt som en filial till Rörstrand för att exportera porslin till Ryssland under 1800-talet. Bara det är en kvalitetsindikator i sig.

Arabia är ett märke som kännetecknas av hög kvalitet, funktionalitet och tidlös skönhet. Här finns produktserier som Paratiisi, Arctica och den givna favoriten Mumin.

På Tradera finns just nu en muminmugg från Arabia som är värd hela 69 000 kronor – se den här

Kolla in annat från Arabia här.

Royal Copenhagen

Royal Copenhagen eller Den Kongelige Porcelainsfabrik startade sin verksamhet redan 1775 i Köpenhamn vilket gör den till en av Europas äldsta porslinstillverkare. I dag är man världsledande inom kvalitetsporslin. 
Har du något från Royal Copenhagen, då är det bra grejer och kan mycket väl vara värda en rejäl slant.

Företagets mest kända serviser är Flora Danica och Musselmalet. Dessa handmålas än i dag på fabriken i danska Glostrup. Enligt traditionen skulle Flora Danica varit en gåva till kejsarinnan Katarina II av Ryssland och bestod ursprungligen av 1802 delar med dekor av inhemska växter.

Här är några rariteter från Royal Copenhagen som kan bli dina!

Rosenthal

Det tyska alternativet på listan står Rosenthal för. Den här världskända porslinsproducenten har en lång tradition av att ta fram bruksföremål av porslin och glas i absolut toppklass. Man har bland annat låtit Karl Lagerfeld och Versace designa sina produkter. Namn som de flesta vet är åtråvärda och något att hålla ögonen öppna efter.
Rosenthal har genom åren gjort sig kända för sina vackert målade serviser och Mariaserierna är klassiska.

Här hittar ni massvis med tysk design att imponera med nästa gång ni har gäster!


Relaterade produkter