Tradera Nyheter

Porslinet som mormor hade hemma som är hett igen

Minns du dina morföräldrars glas och porslin?
Vi hjälper dig att fräscha upp minnet.
Här är listan på det gamla klassiska porslinet – som är hett igen.

Hitta de gamla klassikerna här – vilka minns du bäst? Kolla här!

Kommer du ihåg de härliga söndagsmiddagarna hos farmor eller mormor? När det var dags för efterrätten så dukades det fram fint klassiskt porslin.

Trots att porslinet är gammalt, så är det flera olika märken som verkligen är högvilt på Tradera just nu.

Och vi pratar givetvis om klassiker som Gustavsberg och Rörstrand.

Här nedan hittar du sex olika mästerverk du bara måste spana in som skapar ”att ha-begär” hos användarna på Tradera.

Gustavsberg:

Är Gustavsberg det du trånar efter? Du bör du botanisera här bland massvis med porslin från fabriken där den första bränningen skedde redan 1827. Just nu finns det porslin både för den mindre och den större plånboken på Tradera av härligt glas, porslin och serviser från Gustavsberg.

Vad är det som då går igen – som var hett på morföräldrarnas tid?

Vi börjar med dessa tre retro-kaffekoppar med fat signerade Stig Lindbergs Berså. Från början var Berså ett mönster till serviser signerade av designern till Gustavsbergs porslinsfabrik. Servisen tillverkades mellan 1961 och 1974. 30 år senare, 2005, inleddes produktionen igen.

Kolla in den härliga klassikern här.

Ytterligare en klassikern, designad Stig Lindberg är denna magiskt vackra djupa skål. Perfekt för den härliga portionen ris a la Malta. Skålen, dekorerad med fina blåa plommon i servisen Prunus tillverkades mellan 1962 och 1974.

Finskålen som svenskarna trånar efter – se alla bilder här.

En riktig raritet

Det tredje alternativet är en riktig raritet. Här snackar vi tillverkningsår mellan 1929 och 1955. Det handlar om den här fina smörburken designad av Wilhelm Kåge för servisen Brun Pyro.

Dock tycker vi att den fina skålen, som har märkningen nummer 130, är alldeles för fin för att faktiskt använda, utan borde i ställer så klart enbart vara en fin prydnad i köket.

Stora smörskålen med lock som du måste se. Minns du den?

Vilket porslin letar du efter? Leta bland alla märken och annonser just nu på Tradera här.

Rörstrand:

Gamla fina Rörstrand, som inledde sin porslinstillverkning på Rörstrands slott i Vasastan i Stockholm, då så kallat hårt porslin började att tillverkas på 1800-talet är än i dag många svenskars favorit.

Och det är inte så konstigt när man ser några av annonserna just nu som svenskarna verkligen slåss om att få buda hem.

Vi börjar med den här fina bringaren i servisen Bengali, som tillverkades mellan 1948 och 1956. Över 60 bud har kommit in på den och när du ser bilderna, på den fina skapelsen förstår du varför.

Var i hemmet skulle du vilja ha denna? Kolla in bilderna.

Det är dags för förrätten, visst vore det väl häftigt att servera den härligt goda mozzarella-skivan med några skivor tomater och basilika-blad på de här tallrikarna från mitten av 1900-talet. Tallrikarna i serien ”Bimbo” har även en fabriksstämpel.

Fräsiga tallrikarna till perfekta förrätten, spana in dem.

Klassiska Gröna Anna

Med en historia som spänner sig över flera hundra år har Grön Anna blivit en del av folkhemmet. År efter år har serien svensktillverkats. Då är det inte undra på att många gärna lägger vantarna på de här fina och klassiska tallrikarna.

Mellan 1967 till 1989 är tallrikarna daterade och kanske är det någonting som just dina morföräldrar plockade fram när det var dags middagen när du var på besök?

Här ser du alla bilder på Gröna Anna.

Bonus:

Är du ute efter en unik servis bör du slå ett öga på den här.

Servisen innehåller bland annat serveringsfat, serveringsskålar, såsskålar, tallrikar och koppar. Den tillverkades för 100 år sedan. Kan du gissa priset? Kolla här.

Letar du efter svenskt glas och porslin från alla tidsepoker? Här hittar du utbudet just nu och alla olika märken.

Relaterade produkter