Tradera Nyheter

Rensa hemma: 10 prylar som kan ge dig tusenlappar

Möbler, porslin, tv-spel och handväskor. Du har mer saker av värde än du tror hemma. Rensa källaren och lägg ut prylarna på Tradera. Se listan med 10 heta föremål att hålla utkik efter.

1 – I köksskåpet

Plötsligt händer det! 2013 hittade en kvinna i Västsverige en 600 år gammal flaska på sin vind. Den visade sig komma från Mingdynastin, och experterna värderade pjäsen till 25 miljoner kronor. Även om ditt ärvda porslin inte håller samma kvalitet så kan det finnas saker av värde i skåpen. Rätt föremål från Rörstrand och Gustavsberg är eftertraktade, exempelvis Stig Lindbergs ”Berså”.

2 – Skandinaviska möbler

Även bland möblerna kan det finnas guldkorn. På 60-talet slog skandinavisk design igenom, och danskarna var vassast – anförda av Arne Jacobsen. Han skapade bland annat ikoner som stolen ”Myran” och fåtöljen ”Ägget”. Formgivningen har kopierats flitigt, men om du sitter på ett original så kan det innebära klirr i kassan. Leta efter teak. Det var ett populärt material, och de stilrena teakmöblerna är fortfarande gångbara.

3 – Mormors prydnadsvaser

Det är även läge att gå igenom alla de prydnadsföremål som ligger i källaren – men det kan vara svårt att skilja agnarna från vetet. Hade du skickat den här Wilhelm Kåge-vasen till loppis? Den är gjord för Gustavsberg 1948 och kostar i dag 8 000 kronor. Kom ihåg att hantera prylarna varsamt, för minsta märke sänker värdet på en vas radikalt.

4 – Familjesilvret

De gamla silverbesticken är inte längre inbrottstjuvarnas favoritfynd, men det betyder inte att de behöver sakna värde. Rätt uppsättning, eller rent av enstaka bestick, kan ge några tusen till reskassan. I skrivande stund ligger 49 Haga-bestick ute på Tradera för 12 000 kronor.

5 – Vinylskivorna

En annan dold skatt kan vara dina vinylskivor – och det är inte bara plattorna från 60- och 70-talet som är värde pengar. Exempelvis kan vinylutgåvor från artister som PJ Harvey och Queens Of The Sone Age vara värda flera tusen kronor. Bland de svenska artisterna finns bland annat Bob Hunds ”Det överexponerade gömstället” för 799 kronor, och en förstapressning av Mando Diaos ”Hurricane Bar”för 400 kr.

6 – Storsäljande författarna

Är du för pretentiös för att ha dina Stephen King och Harry Potter-böcker i bokhyllan? Trots att författarna tillhör de mest sålda i världen så drar deras produktion in förvånansvärda summor på Tradera. Samlarna är många, och här kan du se några titlar som de suktar efter. Du kan även få en slant för de där gamla barnböckerna som du aldrig kommer att öppna igen.

7 – Kolla skohyllan

Med jämna mellanrum behövs en garderobsrensning. Om du har svårt för att komma igång så kan du börja med skorna. De som har investerat i kvalitet kan få igen en hel del pengar. Du har kanske inte ett par Christan Louboutin, Chanel- eller Prada-skor i garderoben? Faktum är att du kan få ganska bra betalt för dina gamla sneakers. Kolla här.

8 – Mammas gamla lyxväskor

Även om du själv inte har köpt exklusiva handväskor så kan ju din kära mor ha lyxat till det i sin ungdom. Faktum är att många av dagens väskor har sett likadana ut i generationer, exempelvis klassiker från Chanel, Hermès, och Louis Vuitton. Här kan du se hur mycket märkena drar in på Tradera.

9 – Leksakerna

En annan fyndplats är lådorna med dina gamla leksaker. Rätt Star Wars-gubbar eller farkoster kan vara värda enorma belopp. Även Barbiedockor kan ge en god avkastning. Men en ”leksak” som faktiskt har haft en bättre värdeökning än guld är Lego. På Tradera kan man se exklusiva modeller som drar in höga belopp, men även löst Lego i byttor kan ge tusentals kronor till säljaren.

10 – Tv-spelen

Du kan få bra pengar för din gamla spelkonsol. Ett Nintendo 8-bit eller Super Nintendo kan inbringa upp till ett par tusenlappar, medan Nintendo 64 gar något mindre. Det är dock spelen som har genererat de riktiga chockpriserna. Det dyraste är Nintendo World Championship som såldes för mer än 800 000 kronor. Upplagan som släpptes i 90 exemplar sägs ha delats ut till deltagare i regionala turneringar. Men långt mer vanliga spel kan ge stora pengar. I skrivande stund är dyrgripen på Tradera ett exemplar av ”Zelda Gold Pack” som ligger ute för 21 499 kronor. Ett annat exempel är Mega Man X3 för 12 499 kronor.

Relaterade produkter