Tradera Nyheter

Så enkelt får du koll på att säljaren är seriös

Nyfiken på att köpa något på Tradera men osäker på om säljaren är seriös? Med det smarta omdömessystemet får du koll på bara några minuter. Så fungerar det.

Tradera har över en miljon besökare varje vecka och varje dag genomförs en rad lyckade auktioner. Men hur vet du egentligen att en säljare är seriös? Svaret är enkelt – kolla igenom säljarens omdöme så kan du snabbt bilda dig en uppfattning.
Så funkar omdömessystemet – läs mer här

Så fungerar det

Varje gång du köpt eller sålt något på Tradera, och affären är slutförd, har du möjlighet att lämna ett omdöme. Det ska beskriva hur affären har fungerat när det gäller allt från beskrivningen av objektet till betalningen och frakten. Omdömena syns sedan på medlemmarnas alias där du kan se både hur hög procent av omdömena som är positiva och hur många omdömen som resultatet baseras på. Medlemmar som har färre än tio omdömen märks med en symbol som visar detta. Omdömet beräknas på de senaste 100 genomförda affärerna.
Kolla: Så beräknas omdömesprocenten

Emil Schwartz är säkerhetsexpert på Tradera och berättar att systemet finns till för att skapa en trygghet både för säljarna och köparna på sajten. Här svarar han på några av de vanligaste frågorna om omdömessystemet.
Varför finns omdömes-systemet? 
– Omdömessystemet finns för att skapa trygghet när du köper och säljer hos oss. Efter varje avslutad affär har både säljare och köpare möjlighet att lämna ett omdöme på sin motpart. Detta gör det möjligt för andra medlemmar att se hur man skött sina tidigare affärer. Att ha en bra omdömesstatistik ökar chansen att få dina objekt sålda, säger Emil Schwartz.

När ska man lämna ett negativt omdöme? 
– Ett negativt omdöme är egentligen bara nödvändigt när en affär har varit väldigt dålig. Till exempel om man inte fick kontakt med eller betalt av sin köpare eller om man som köpare inte fick sin vara.

Hur får man poäng på sina omdömen och hur visas poängen? 
– Ett positivt omdöme ger ett poäng och ett negativt omdöme ger ett minuspoäng. Poängsumman visas inom parantes efter varje medlems alias. Till exempel Moa (143).

Hur lång tid har man på sig att lämna ett omdöme? 
– Både säljaren och köparen har 60 dagar på sig att lämna sitt omdöme från tidpunkten för köpet.

Hur bedömer man en säljare? 
– När du bedömer en säljare gör du det baserat på fyra delar av affären; objektbeskrivningen, kommunikationen, leveranstiden och fraktkostnaden.

Nyfiken och vill veta mer? Här hittar mer information om omdömessystemet.

Relaterade produkter