Tradera Nyheter

Så mycket kan de gamla pengarna öka i värde

Våra sedlar byts ständigt – och sedan den 1 juli kan du inte längre handla med den gamla tjugan, 50-lappen och tusenkronorssedeln. Men på några årtionden kan papperslapparna öka markant i värde. På Tradera hittar du dyrgriparna.

Inför att de gamla sedlarna gick ut vid månadsskiftet saknade Riksbanken nära två miljarder kronor. Värst var det med 20-kronorssedlarna, där cirka 850 miljoner kronor var ute på vift. Är du en av de svenskar som har madrassen full med Selma Lagerlöf, Jenny Lind och Gustav Vasa? Loppet är inte kört! Även om du inte längre kan handla med den gamla tjugan, femtiolappen och tusenlappen så är det den 31 augusti som är sista dagen man kan sätta in sedlarna på banken.

Tjugan är redan eftertraktad

Om du missar datumet så kan du alltid lägga ut stålarna på Tradera. När tjugan lanserades 1992 så släpptes ”selman” först i en något större version – den har redan fått ett värde på 60 kronor. Många sedlar har dock haft en starkare värdeutveckling. Den här 50-lappen från 1989ligger ute för 800 kronor. 100-lappen från året innan kostar ”bara” 400 kronor, men föregående version från 1978 är värd 15 000 kronor. Den senare är dock ett unikt feltryck där större delen av det rödbruna trycket saknas. Säljaren känner endast till ytterligare två exemplar.

En av de äldsta sedlarna i världen

På Tradera finns dock riktiga dyrgripar. Den högst värderade sedeln just nu kommer från Kina. Landet introducerade konceptet med papperspengar på 1000-talet, men de äldsta bevarade exemplaren är från 1380-talet. Den aktuella Kuan-sedeln på Tradera producerades just år 1380, under tidig Mingdynasti – och den ligger ute för 55 000 kronor. Det kan verka dyrt, men enligt säljaren har liknande exemplar sålts på den internationella marknaden för cirka 120 000 kronor.
Det tog mer än sexhundra år år innan papperspengarna kom till Väst, och då var det faktiskt Palmstruchska banken i Stockholm som gav ut Europas första sedlar – på 1660-talet.

Relaterade produkter