Tradera Nyheter

Så mycket kan din Lisa Larson-figur vara värd

Lisa Larson är hetare än någonsin, det märks inte minst på Tradera. Har du någon av hennes figurer hemma i fönstret? Då kan du sitta på en liten guldgruva, för vissa exemplar har sålts för 45 000 kronor. Just nu visar Röhsska Museet en stor retrospektiv över konstnären. Här svarar intendenten på varför hon är så stor i Sverige – och Japan.

Många har vuxit upp omgivna av hennes figurer. Bland klassikerna finns lejonen, katterna, och inte minst serien ”ABC-flickor” som lanserades 1958. Trots att Lisa Larsons produktion är så omfattande inbringar hennes keramik allt högre belopp, bland annat på Tradera.
Ett exempel är den feministiska figuren ”Samhällsdebatten”, där en dam håller en man på sträckta armar ovanför sitt huvud. Vissa exemplar har inbringat 45 000 kronor – se den här. Andra heta modeller är ”Fågelskrämman”, samt ”Flygplan” och ”Luftballong” ur serien Traffic – och ”Pippi Långstrump”, som du kan buda på här.

Just nu kan du se Lisa Larsons samlade konstnärskap i en stor retrospektiv på Röhsska Museet i Göteborg – platsen där hon faktiskt hade sin första utställning redan 1954. Love Jönsson är intendent på Röhsska och ansvarig för utställningen. Han berättar att ”Lisa Larson 60 år med keramik” har lockat en stor och mycket engagerad publik. Vissa har till och med tagit med sig sina egna figurer hemifrån.
– Jag tror det handlar om att det finns en mänsklig värme i det hon gör. Och det finns en underfundighet i många av hennes modeller, säger Love Jönsson.

Totalt ingår över 330 föremål i utställningen. Museet visar även helt unika figurer och kärl från Larsons ateljéproduktion, samt prototyper. Hennes signum är en expressiv och grov dekor som ristats in i leran. I utställningen kan man se hur konstnären ursprungligen drejade fram grundformer som hon sedan bearbetade med händerna till färdiga figurer. Tekniken har bidragit till att skapa Larsons unika formspråk, som även har slagit stort utanför Sverige. Ett exempel är Japan där svenskan är otroligt stor.
– Hennes figurer har ett känslomässigt uttryck och är samtidigt ganska stiliserade. Där finns det en koppling till en lång japansk tradition, exempelvis från träsnitt. Det är en enkelhet som de känner igen. Sedan uppskattar japanerna den rent keramiska kvalitén i de material och tekniker som hon använder, säger Love Jönsson. Röhsskas utställning ”Lisa Larson 60 år med keramik” pågår till och med den 8 maj.

Här är fem andra Lisa Larson-favoriter:
1. Zebran från serien Stora Zoo
2. Panda
3. Figuren Malin
4. Isbjörn från serien Stora Zoo
5. Lejon

Relaterade produkter