Tradera Nyheter

Så snabbt kan dina gamla pengar öka i värde

Hann du inte lösa in de sedlar och mynt som blev ogiltiga den 30 juni?
Håll ut, för med lite tur kan pengarna bli värda mycket mer.
Här är några exempel på kosingen som varit en god investering.

KOLLA HÄR – sedeln som kostar över 50 000 kronor – har du en sådan hemma?

Du har aldrig sett valören, men den svenska 10 000-kronorssedeln var faktiskt giltig till 1991. Någon rik eller glömsk människa lösta aldrig in sitt exemplar, och nu är papperslappen en av dyrgriparna på Tradera.

Men pengarna behöver faktiskt inte ha särskilt många år på nacken för att öka i värde. 2016 blev den gamla 50-lappen, tusenkronorssedeln och tjugan ogiltiga – och redan i dag säljs Selma Lagerlöf-sedeln för höga belopp på Tradera.

MINNS DU? Den klassiska gamla ”tian” – så mycket kan den bli värd om du hittar en i dina gömmor. Se bilderna här!

Ogiltiga – men värdefulla

Efter den 30 juni 2017 kan du inte längre handla för den klassiska hundralappen med Carl von Linné, lanserad 1986 – eller 500-lappen från 1985 med Karl XI. Samma datum blir även den gamla enkronan, tvåkronan och silverfemman värdelösa i plånboken.

Under en kort period kommer du dock ha möjlighet att sätta in utgångna sedlar och mynt på banken. Men även om du missade tåget så behöver det inte innebära att valutan är värdelös. Det är tydligt på Tradera.

SPANA IN: Samlingen som är värd flera hundralappar!

Ökat 15 gånger i värde

Ett exempel är tiokronorssedeln som togs ur cirkulation 1990. Det här fina exemplaret kostar 15 gånger sitt ursprungliga värde. Ännu dyrare blir det om sedeln har en avvikelse.

Kolla in det här feltrycket från 1979.

Många minns också femman med Gustav Vasa, som blev ogiltig 1999. Det här exemplaret kostar en rejäl slant. De som vill påbörja en egen samling kan slå till på de här tre valörerna. Sedlarna säljs faktiskt för sitt ursprungliga värde.

Snedvridna tian är guld värd

Även nyare mynt kan kosta många gångar originalvärdet. Exempelvis går den här enkronan från 1993 på hela 50 kronor – och det här exemplaret av femman är ännu dyrare. Men exklusivast i ”familjen” är guldtian med motivet vridet i 180 grader – se myntet här.
Vilken valuta är då den mest exklusiva på Tradera just nu? Redan på 700-talet introducerade Kina papperspengar, och just nu säljs en sedel från 1380. Den är ungefär lika stor som ett A4-ark, och kostar därefter.

JUST NU: Kolla vad dina gamla sedlar kostar på Tradera

Relaterade produkter