Tradera Nyheter

Så vet du om din serietidning är värd flera tusenlappar

Han har samlat på serietidningar i 46 år och hittade sin unika Kalle Anka på Tradera för tre år sedan.
Nu tipsar Örjan, 54, vad samlarna tittar efter för att bedöma värdet i de gamla serietidningarna, känslan när han vinner en auktion och dyrgriparna han jagar.
– Jag har sålt på Tradera för tiotusentals kronor på Tradera men köpt för mycket mer, säger han.

Se bilderna på dyrgripen som finns på Tradera just nu!

Har du massvis med serietidningar hemma som bara samlar damm, och som ingen någonsin tittar i? Har du ingen aning om det finns något värde i dem?

Tradera Nyheter tog hjälp av 54-årige Örjan från Stockholm.

Sedan han var sex år började han samla på serietidningar och i samband med Traderas intåg för 12-13 år sedan blev hans samlande en riktig hobby.

Kolla serietidningarna som värderas högst av annonsörerna just nu!

Sålde för 5 400 kronor

I dag har han flera kompletta samlingar. Då och då säljer han sina dubbletter på Tradera, som den här Kalle Ankan från 1948 som såldes för 5 400 kronor för en tid sedan.

– Till att börja med var det nummer två av Kalle Anka i den första utgåvan. Ju äldre tidning det är desto färre finns kvar i bra skick, då tidens gång förstör papper, och av någon anledning finns det färre kvar av de tidigare numren, säger han.

Just Kalle Anka finns det en stor efterfrågan på då det är många som samlar på de tidningarna. Är de i nyskick så får du givetvis mer betalat för den.

Här är Örjans annonser på Tradera just nu.

Han beskriver sig som en Traderaist och har köpt för mer än han sålt för på sajten genom åren.

– Jag har läst serietidningar sedan barnsben, typ Fantomen, Kalle Anka och Spindelmannen. Man kan väl säga att det är enklare att vara samlare nu med Traderas hjälp, då man kan få tag i saker som var omöjliga förut. Jag har sålt för tiotusentals kronor men är en köpare först och främst.

Har över 20 000 serietidningar

Hur började allting?

– Det började med Fantomen när jag var sex år. Senare hade jag några lådor med serietidningar som jag alltid sparat. Jag fick först för mig att få min Fantomen-samling komplett, så jag skaffade 10 till 15 årgångar, sedan ville jag gå bakåt i tiden och hitta äldre. Jag fick hela min Fantomen-samling komplett för åtta år sedan, det är cirka 1 800 tidningar.

I dag har Örjan flera kompletta samlingar, bland annat Fantomen, Spindelmannen, Läderlappen, Stålmannen, Stålpojken, Seriemagasinet, Illustrerade Klassiker, Sagoserien, Kalle Anka, Vilda Västern, Prärieserier och Knasen med flera. Det innebär över 20 000 serietidningar i hemmet.

Kolla in dyrgripen som säljaren vill ha över 6 000 kronor för!

Vad säger din omgivning?

– Frun har accepterat det och barnen tycker det är coolt, säger Örjan och skrattar. Han fortsätter:

– Det går i perioder, men det blir mest tid på helgerna. Ibland kan det gå över gränsen, man kan vara helt besatt av att hitta någonting som man saknar. När man följer en auktion och verkligen vill ha objektet, då är det puls.

”En speciell känsla”

Och hans letande efter de dyrgripar han saknar har givit resultat. Som den dagen för tre år sedan när en klassisk Kalle Anka dök upp.

– Jag letade efter en Kalle Anka julbok från 1943 och hade letat efter den i sju-åtta år, för tre år sedan dök den plötsligt upp på Tradera. Den är värderad i seriekataloger till 15 000 kronor, men jag köpte den för 10 000 kronor. Men det var mest känslan att få tag i den som var bäst, den var inte i toppskick, cirka VG+, men just att hålla i den efter år av letande var en speciell känsla.

Vad mer är du extra nöjd över att ha din samling?

– 1958 kom det med bilsamlarbilder stora som ”Filmstjärnor” på insidan av Fantomen. Det var två bilder i varje tidning, i 20 olika nummer. För fyra år sedan fick jag tag i alla dessa med bilderna kvar i fint skick. De är jättesvåra att få tag i, eftersom de flesta har tagit bort samlarbilderna. När jag fick dem var det en härlig känsla.

Det avgör värdet

Vad avgör värdet på om man kan få pengar eller inte för sin serietidning?

– Man brukar prata om samlarskick, det får inte vara stora revor på omslaget, tejpat eller att ryggen är uppsliten, det går bort direkt. Inuti tidningarna brukar det vara lugnt, är ett korsord ifyllt så är det inte hela världen, men man samlar inte primärt för att läsa tidningen. Det är som ett spel, har du bara skivan kommer ingen betala.

– Man är beredd att betala riktigt mycket pengar om det är så nära nyskick det bara går, och att färgerna finns kvar. Av den första ”Kallen” finns det kanske fem till sex stycken som håller toppskick, men de kommer nästan aldrig ut till försäljning.

Vad värderas en sådan till?

– Jag har en Kalle-etta i VG-skick från hösten 1948. Jag vill ha en sådan i toppskick, den värderas mellan 200 till 250 000 kronor.

Serietidningarna svenskarna slåss om – kolla buden här!

”Har blivit coolt att samla”

Vad jagar du just nu?

– Förstaupplagan av Tintins ”Solens Tempel” från 1968 vill jag ha. Den är inte så jättedyr, ungefär 2 000 kronor, men den är väldigt svår att få tag i, då den är väldigt populär.

Under årens samlande har han märkt av att hans hobby numera är accepterad, och förklarar värdet i sitt samlande.

– I och med popkulturen med filmer så har det blivit coolt att samla och accepterat. På 1980-talet sågs det som ganska nördigt, säger han och avslutar:

– Jag tycker det känns lite kulturellt. Men man blir genuint glad när man vinner en auktion på ett objekt man verkligen letat efter. Det finns ett enormt nostalgiskt värde i gamla tidningar, genom att kolla på den gamla reklamen på baksidorna, som ger en vink av dåtiden.

Dyrgriparna enligt Örjan:

– Den första Prins Valiant från 1942 är ett julalbum, den är inte lätt att få tag i och värderas mellan 25 000 till 35 000 kronor. Men det finns flera gamla fina julalbum i bra skick som kan vara riktigt svåra att få tag i.

– Första Fantomen i absolut toppskick går loss för 20 till 25 000 kronor.

– Första ”Kallen” i toppskick värderas från 200 till 250 000 kronor.

– Alla förstanummer av kända tidningar i bra skick är svåra och värda pengar, Läderlappen (1951), Stålmannen (1949), Bamse (1973), Marvelserien (1967) för att nämna några.

Vilken serietidning letar du efter just nu? Kolla in utbudet här!

Relaterade produkter