Tradera Nyheter

Säljer helt museum – här är godbitarna

Är du på jakt efter ett riktigt unikt fynd?
Då ska du inte missa chansen att lägga vantarna på ett helt lanthandelsmuseum som just nu auktioneras ut på Tradera.
– Jag startade muséet 1991 men nu orkar jag inte mer, säger Lars Granbom som lagt upp annonsen.

Drömmer du om att starta ett eget museum hemma i källaren, eller älskar du vintage och vill fylla hela hemmet med burkar, prylar och leksaker från 50-talet? Då får du inte missa denna annonsen.
Här kan du lägga vantarna på mängder av artiklar som förpackningar, burkar och leksaker. Totalt är de 8000 sakerna värderade till 1 miljon kronor och finns just nu på ett Hembygds- och Lanthandelsmuseum i Gunnarn, 7 mil norr om Lycksele.

Oöppnade förpackningar

Muséet startades 1991 av Lars Granbom,66, och två äldre herrar som tyvärr inte lever längre. Under 25 år har Lars Granbom ensam drivit muséet. Prylarna har han samlat på sig under de senaste 30-50 åren. Många av sakerna kommer från hans morfars lanthandel som revs på 1960-talet.
– Här finns en mängd oöppnade förpackningar, burkar och leksaker. Alla typiska saker som raketost, tablettaskar, plåtleksaker, en tablettautomat, reklamskyltar, dockor och kaffekvarnar.Det mesta är från 50-talet.
Finns det några saker som är extra värdefulla?
– Ja morfars gamla kassaapparat av märket National är väldigt värdefull och så finns det en pajas som slår kullerbyttor som jag fick i present av min morfar när jag fyllde 3 år.
Varför väljer du att sälja alla sakerna?
– Jag orkar själv inte driva muséet längre och det finns ingen som är intresserad av att ta över så därför annonserade jag ut det.
Din annons har ett utropspris på 374 998 kronor, vad ska du göra för pengarna när du sålt?
– Jag har en låg pension så jag behöver pengarna för att kunna leva ett skönt liv i värmen utomlands under vintern eftersom jag lider av värk.
Här hittar du annonsen.

Satsa på porlin och keramik

Har du en lite mer begränsad yta att bo på eller en något tunnare plånbok så går det lika bra att börja bygga upp det där retro-hemmet i mindre skala. På Tradera hittar du 1000-tals auktioner med härliga retro och vintage fynd från 50-talet.
För dig som vill satsa på något som kan stiga i värde är ett hett tips att satsa på porslin och keramik.

Den svenska formgivaren Stig Lindberg har de senaste åren varit omåttligt populär och flera av hans välkända serviser har under 2000-talet tagits tillbaka in i produktion igen. En av de mest kända serviserna är Berså, denna kom dock 1960 så de som vill satsa på 50-talet bör istället sikta in sig på någon av serviserna Ribb eller Adam.
Att ha ett askfat från serien Domino är också något som många drömmer om.
Här kan du hitta auktioner med saker från Stig Lindberg.

Lisa Larson

Ett annat säkert kort om du gillar keramik är figurerna från Lisa Larsson. Lisa Larsson började sin långa karriär på Gustavsberg 1954 där hon bland annat jobbade med Stig Lindberg. Många av hennes välkända figurer kom till efter 50-talets slut men en figur från Lisa Larsson går nästan alltid hem i vintage-hemmet och med lite tur kan den även stiga i pris om du lyckas göra ett bra fynd.
Här hittar du alla Lisa Larsson auktioner just nu.

Fynda möbler från 50-talet

För dig som vill fynda 50-tals möbler finns det ett stort utbud på Tradera. En av de mest kända 50-tals möblerna är Stringhyllan. Hyllan togs fram av Nisse och Kajsa Strinning som skickade in hyllan som ett förslag när Bonniers folkbibliotek utlyste en tävling 1949. Möbeln vann tävlingen och började sedan att tillverkas.

Hyllan visades upp på H55-utställningen i Helsingborg 1955 och var en enorm försäljningssuccé långt in på 1960-talet. Stringhyllan har sedan dess börjat att nyproduceras igen och finns i en mängd olika utförande. Men för dig som vill ha tag på de gamla hyllorna från 1950-talet är Tradera en bra plats att leta. Här hittar du en fin stringhylla.

Fem fantastiska auktioner

Är du mer sugen på att fylla upp hemmet med roliga prylar och detaljer från 50-talet?
Här hittar du fem fantastiska auktioner att titta närmare på:

Ett klassiskt gammal ishockeyspel. Bjud över vännerna på en hockeymatch. Detta snygga spelet är till skillnad från dagens plastvarianter i trä, plåt och masonite. Spelarna representerar Sverige och Kanada, även om någon spelare enligt annonstexten blivit utbytt mot en schweizare.

Campa med stil: Gillar du att campa så ska du inte missa detta lilla oanvända campingkök från 50-talet. Det tysktillverkade köket kommer i sin originalkartong och har ett utropspris på bara 200 kronor.

Ställ en lyxbil i bokhyllan: För dig som gillar bilar men har en begränsad plånbok kan en snygg leksaksbil att ställa i bokhyllan kanske vara ett alternativ. Just nu hittar du en röd Mercedes Benz 300SL från 50-talet på Tradera för bara 169 kronor.

Fotbollskort – modell 50-tal: (http://www.tradera.com/item/293311/286428113/fotbollsbilder-50-tal-och-70-tal)
Få saker kan göra en mer nostalgisk än filmisar och sportbilder. Just nu kan du lägga vantarna på ett gäng fotbollsbilder från 50-talet på Tradera.

Den gående tomten: Vi vet det är inte riktigt jul än men för dig som vill fynda julpynt från 50-talet gäller det att vara ute i god tid. Just nu kan du hitta denna fantastiska mekaniska tomten som kan gå på Tradera. Tomten som är 17,5 cm hög fungerar enligt annonsen perfekt!

Relaterade produkter