Tradera Nyheter

Säljer sin galna samling – i 300 flyttkartonger

Har du alltid drömt om att bygga ett eget bibliotek hemma? Eller starta ett litet bokcafé? Eller varför inte driva ett klassiskt antikvariat?
Nu har du chansen!
Just nu kan du införskaffa dig böcker för en hel livstid i ett enda svep.

Tommys gamla samling – som går under klubban. Har du sett någonting liknande förut?

Tommy Örtberg som tidigare drev Gestrike Antikvariat har nu lagt ut hela sitt lager på Tradera till försäljning. Det är över 300 löpmeter böcker som har packats ner i över 300 flyttlådor. Det mesta kommer i hårda pärmar men det finns en hel del pocketböcker med.

– Jag har haft antikvariat sedan 1978. Jag startade i Göteborg och 85 flyttade vi hit upp till Sandviken och öppnade antikvariat här. Jag har drivit det fram till 2010 då vi slutade på grund av hyreshöjningar. Så nu kör jag försäljning via Tradera i stället. Det jag har lagt ut nu är egentligen hela mitt varulager, berättar Tommy.

Samlingen du bara måste spana in

”En perfekt start”

Den största anledningen till att det nu är dags att sälja av lagret är att familjen planerar att köpa nytt hus och att det då blir för stort projekt att ta med sig alla böcker. Det här öppnar dock möjligheten för någon som vill bli riktigt allmänbildad, alternativt starta eget.

– Det här är en perfekt start för den som antingen vill inreda ett eget bibliotek eller öppna ett antikvariat. Här finns ungdomsböcker, barnböcker, fantasy, historia, skönlitteratur, deckare, biografier och memoarer. Det finns verkligen allt, säger Tommy.

Att Tommy skulle bli bokhandlare var inte självklart från början. Böcker var inget stort intresse. Däremot är han en väldigt social person, vilket skulle visa sig vara en bra egenskap när man driver antikvariat.

– Det roliga är väl egentligen att jag inte läst en bok i hela mitt liv. Jag har lärt mig att gå bland böcker. Farfar startade igång med antikvariat redan 1945 och sedan blev det så att jag tog över det. Jag tänkte starta skoaffär men så tyckte farfar det var synd att stänga, så då frågade han om jag kunde ta över affären. Då gjorde jag det, berättar Tommy.

Vilka böcker letar du efter? Allt lär du förmodligen hitta här

”Otroligt kul”

På den vägen var det alltså. Därefter växte kärleken till yrket fram och den sociala biten var viktig. I Sandviken blev Gestrike Antikvariat snabbt en social träffpunkt dit folk kom för att handla böcker och snacka lite.

– Jag tycker det är otroligt kul att hålla på med böcker och tidningar. Men jag har inte tid och ro till att sitta still för att läsa. Det är därför jag aldrig läst något. Jag håller alltid på med någonting, berättar Tommy och skrattar.

300 löpmeter

Böckerna är i toppskick och har legat i en välventilerad lokal. Utropspriset ligger på 32 500 kronor. För att komma och titta på böckerna så är det bara att svänga förbi hemma hos Tommy i Österfärnebo, drygt tre mil söder om Sandviken. En hel del böcker är uppställda medan det mesta ligger nedpackat.

– Det är omöjligt att säga exakt hur många böcker det är men det är 300 löpmeter, vilket är vad man brukar mäta antal böcker i. Det finns precis allt för att öppna ett antikvariat.  Jag kan verkligen rekommendera att driva antikvariat, jag saknar det väldigt mycket, framför allt den sociala biten, säger Tommy.

Här hittar du alla böcker och tidsskrifter på Tradera just nu.

Relaterade produkter