Tradera Nyheter

Stjärnornas namnteckningar är dyrast i världen

Här berättar experten om de mest eftertraktade autograferna. En av de dyraste skådisarna kommer från Sverige – och du hittar faktiskt hennes pennföring på Tradera.

Kolla! Här är de dyraste autograferna just nu!
Att dö på höjden av sin karriär driver upp priset på den egna namnteckningen – men en av de dyraste autograferna på Tradera just nu tillhör en högst levande 22-åring.Så ser Emma Watsons autograf ut – se den här.
– Hon har många fans – alla från Harry Potter-filmerna är väldigt populära bland samlare i hela världen. Samtidigt är många av filmbranschens agenter noga med att deras skådespelare bara får skriva autografer vid speciella tillfällen. Tillsammans ger det höga priser, säger Mats Guldbrand.

Historiska figurerna ligger i topp

Även en av Harry Potter-världens mest hatade karaktärer betingar ett ganska högt pris. Till vardags jobbar Mats i IT-branschen, men skåningens passion är autografer. För egen del samlar han på jazz- och blues-ikoner – och är alltid på jakt efter nya objekt. Men det är inte den nisch där man hittar de dyraste autograferna.
En av de absolut mest eftertraktade tillhör William Shakespeare – som också råkar ha en av historiens sämsta handstilar. Det finns bara sex verifierade exemplar av hans darriga signatur, och kråkfötterna har gått för omkring 45 miljoner kronor.Mats berättar att många samlar på de amerikanska presidenterna, och givetvis ”the founding fathers” – de som 1776 undertecknade USA:s självständighetsförklaring. Den mest sällsynta tillhör Button Gwinnett, som dog i en duell året efter. Hans namnteckning har gått för omkring 6,5 miljoner kr.

Sista autografen innan mordet

Bland USA:s presidenter är George Washington och Abraham Lincoln giganterna. “Emancipation Proclamation” är dokumentet där Lincoln kungör slavarnas frigivande Presidenten signerade 48 exemplar, och ett såldes för över 33 miljoner kr.
Men det finns även mer sentida presidenter som har ett högt attraktionsvärde. Två timmar innan John F. Kennedy sköts i huvudet lyckades en kvinna få honom att signera ett exemplar av Dallas Morning News. Dagstidningen från 1963 såldes för 350 000 kr.

Garbo bland de mest eftertraktade

Det finns en myriad av samlargenrer, några av de populäraste är OS-medaljörer, profiler från andra världskriget, och astronauter. Här kan du köpa en autograf från Scott Carpenter, som var den andre amerikanen att runda jorden.
Bland skådespelarna är James Dean en av de mest eftertraktade. 2015 drog hans autograf in över 200 000 kr, men vår egen ikon Greta Garbo är faktiskt med i toppstriden. Hennes signerade foton kan inbringa flera hundra tusen kr, men långt billigare namnteckningar dyker upp på Tradera. En Garbo-signerad bankcheck låg ute för 6 500 kr – och nu säljs lappen där Greta skrivit adressen till konstnären Einar Nerman på Lidingö, för utropspriset 3 900 kr.
En av de hetaste skådisarna på Tradera just nu är Steve McQueen. Här kan du se hans dedikerade foto med utgångspriset 8 900 kr.

Ett ofta förfalskat superband

I musikvärlden är The Beatles fortfarande bland de hetaste, detta trots ett flitigt signerande.
– Bandets autografer är inte svåra att hitta, men är ändå dyra. Vissa signerade foton har gått för mer än 100 000 kr – men det finns otroligt mycket förfalskningar, och om du skickade ett brev till fanklubben 1967 så kan du vara säker på att det är deras assistenter som har gjort autograferna, säger Mats Guldbrand.

Undrar du vilken kändis som har den dyraste autografen just nu? Kolla in svaret här!

Relaterade produkter