Tradera Nyheter

Svenska konsthistorien som du inte får missa

En av Sveriges största konstnärer gick nyligen bort.
Ulrica Hydman Valliens konstverk byter ägare på löpande band och just nu finns stora chanser att fynda en bit av svensk konsthistoria.

Den svenska konstnären Ulrica Hydman Vallien gick bort den 21 mars i år. Hon var en av landets mest framträdande glaskonstnärer och gav oss fantastiska verk under sin livstid. Efter debuten som glaskonstnär 1972 gjorde sig Hydman Vallien ett namn bland annat genom att vara ett av Kosta Bodas viktigaste namn.

Hennes glasverk kännetecknas av slingrande ormar, tulpaner och vargar målade på glas. Experter menar att Ulrica Hydman Vallien, tillsammans med sin make Bertil Vallien, höll den småländska glasindustrin vid liv minst 15 år längre än vad fallet hade varit utan dem.

Stort intresse

Efter beskedet om Hydman Valliens bortgång blev det genast rusning efter hennes konstverk på Tradera. Intresset är stort och därför är det just nu många av hennes verk som byter ägare. Om man sitter inne på samlingar eller saker i fint skick så är dessa högt eftertraktade.

Hydman Vallien är en av landets mest kända konstnärer och hennes konst har prytt allt från British Airways flygplansstjärtar till Ericssons mobiltelefoner.

Några av hennes mest kända kollektioner heter Caramba, Inka, Nevada och Open Mind.

Men Hydman Vallien är inte bara känd för sin glaskonst. På andrahandsmarknaden går hennes tavlor för höga summor.

Här är två vackra tavlor hon gjort. Den här gången är det tavlor gjorda av glas, en perfekt kombination för att sammanfatta hennes konstnärskap.

Klassiska glas

För den som vill ha en del av denna kulturskatt och samtidigt ha något man kan använda vid finare tillfällen så är här sex vinglas i hennes klassiska stil från Open Mind-serien. Perfekt för finare middagar. Den här gången i rosa och med målade ansikten.

Att dekorera med vaser hemma är perfekt och den här vasen känns riktigt 1980-tal, en stilistisk period många förknippar med Hydman Vallien.

De klassiska Mine-glasen är en serie som många har hemma. Det snirkliga mönstret ger den dess unika stil. Det här är en av riktigt klassiker och som inte behöver kosta skjortan.

Relaterade produkter