Tradera Nyheter

15 000 kronor – Tonys skiva krossade budrekordet!

15 000 kronor. Så mycket lyder det nya säljrekordet på Bathory’s självbetitlade debutalbum.
I helgen såldes den på Tradera till en köpare i Tyskland.
– Underbart och omtumlande. Jag hade aldrig vågat hoppas på så mycket, säger säljaren Tony Sohlén.

SPANA IN REKORDSKIVAN HÄR!

”Den Gula Geten” – så kallas skivan som många skivsamlare trånar efter. Det handlar om svenska black metal-gruppen Bathory’s självbetitlade debutalbum från 1984.

Albumet producerades med små ekonomiska medel och spelades in i Heavenshore Studios, ett ombyggt garage beläget i Huddinge på mindre än tre dagar.

Hängde på låset

Säljare av den värdefulla plattan är Tony Sohlén i Jönköping. Tony, i dag 51 år, hängde på låset och köpte skivan samma dag som den kom till skivbutiken i staden. Det var för 34 år sedan.

– Jag var fast efter första lyssningen och har varit ett stort fan av Bathory ända sedan dess. Men detta är ingen vanlig platta, den är väldigt ovanlig – och eftertraktad, förklarar Tony.

Vad har du haft skivan alla dessa år?

– Den har varit i min ägo ända sedan jag köpte den. Och den är nästan ospelad och oanvänd. Jag spelade in den på kassett för att inte slita på skivan – som jag gjorde med de flesta skivorna jag hade, förklarar Tony.

– Skivan har stått hemma hos mig och samlat damm sedan 80-talet. Nu känner jag att det är dags att låta någon annan njuta av härligheten.

Kolla in nostalgiplattan som fixade säljrekordet

Släppts i 20 000 exemplar

Den legendariska plattan släpptes på skivbolaget Black Mark Productions och skivan skulle egentligen hetat Pentagrammaton men namnet byttes till Bathory eftersom folk uttalade den tänkta skivtiteln fel så det istället blev ”Pentagon”.

Albumet har släppts i cirka 20 000 exemplar och omslaget pryddes av en get som klistrats ihop av flera olika bilder, var avsett att tryckas i guld och svart, men resultatet blev ”kanariegult” istället för guldfärgat.

Första spåret på skivan – ”Storm of damnation” glömde man bort att skriva med i låtlistan och låttiteln ”Necromansy” har felaktigt stavats med S på grund av att bokstaven C tog slut bland de ”gnuggisar” som användes för att göra omslag och baksida.

Bandet hade inte råd att trycka om dem och en första utgåva på 1 000 exemplar med detta omslag spreds. Det är dessa exemplar som har fått ett högt samlarvärde.

– Jag har fler skivor med Bathory, men ingen så speciell som ”Den gula geten”, tillägger Tony Sohlén.

SE ALLA BILDERNA PÅ DEN UNIKA SKIVAN HÄR!

Köpare i Tyskland

Totalt sett har nu åtta exemplar av den här skivan sålts på Tradera under de senaste fem åren för i genomsnitt 7 000 kronor styck.

Den dyraste – innan helgens försäljning – såldes i april 2014 för 10 205 kronor.

Nu lyder det nya rekordet 15 000 kronor. Och intresset var enormt – hela 19 202 besökte auktionen.

– Det var ett jätteintresse för skivan och det var extra roligt. Nu lämnar skivan Sverige och hamnar hos någon i Tyskland, säger Tony och avslutar:

– Jag har inte riktigt landat i detta ännu – jag tror att jag är smått chockad över att det blev hela 15 000 kronor. Kul att slå det gamla rekordet också.

Kolla in klassikern son slog nytt säljrekord.

Vilka skivor letar du efter just nu? Kolla in hela utbudet på Tradera här!

Relaterade produkter