Tradera Nyheter

Detaljerna som gör ditt tv-spel till en riktig dyrgrip

18 000 kronor eller ett par hundralappar?
Här är detaljerna som kan göra ditt spel till Nintendo 8-bitars till en riktig dyrgrip.
– Det ska ha sålt riktigt dåligt när det kom ut så att spelet är ovanligt och så är kartong och manual a och o, säger tv-spelsexperten Peter Kauffmann på Spel & Sånt.

Kolla in spelet som värderas till 18 000 kronor.

Nintendo 8-bitars är alltid hett. Det är något som märks på Tradera. Flera spel till den klassiska konsolen som lanserades i Sverige 1986 har ett pris på över 10 000 kronor.

Vilka spel är då mest värda, hur får man så mycket som möjligt för sitt NES-spel och vilka är de avgörande faktorerna för att värdet på spelet ska sticka iväg?

Vi tog hjälp av tv-spelsexperten Peter Kauffmann, ägare till Spel & Sånt i Norrtälje, som tidigare sålt ett NES-spel för 12 000 kronor på Tradera och nu auktionerar ut ett spel för 18 000 kronor.

18 000 kronor för det här spelet – kan du gissa vilket?

”Många har trevliga minnen”

Till att börja med, vad gör Nintendo 8-bitars fortsatt så populärt?

– Svår fråga men det var en sådan succé när det kom på 1980-talet. Många har trevliga minnen och det finns spel som man aldrig fick när man var liten som saknas i samlingen, säger Peter.

Just nu auktionerar butiken ut Double Dragon med priset 18 000 kronor. Och det finns en avgörande faktor som gör priset så högt.

– Standardregeln är att 80 procent av värdet sitter i kartongen och manualen där skicket måste vara i nyskick. Just den här versionen har en specialmanual. Det är så sorgligt att se, hade man bara haft kassetten här, utan kartong eller manual, så hade kassetten i sig bara varit värd några hundringar, säger Peter och forsätter:

– En annan konstig regel är att spelet ska ha sålt riktigt dåligt när det kom, så det bara finns i ett fåtal exemplar, vilket gör att värdet stiger.

Listan: Kolla vilka tv-spel som har högsta värdet just nu.

Såldes för 12 000 kronor

För fem år sedan lyckades butiken sälja Asterix för 12 000 kronor. Och det var tack vare långa efterforskningar, då ingen köpare nappade när spelet låg ute för några hundralappar.

– Det finns en bok som beskriver alla Nintendo-spel som släpptes i Sverige och detta skulle vara en tysk utgåva. Så vi annonserade ut den och skrev: varning att det var en tysk version. Men ingen nappade, minns Peter och fortsätter:

– Vi hittade ett A4-papper där det dock visade sig att spelet inte alls var tyskt, utan det var svenskt och extremt ovanligt. Vi tog nya bilder på spelet och satte nya rubriker på det för ett utropspris på en krona på Tradera. Det slutade med att det såldes för 12 000 kronor.

Expertens tips:

De två viktigaste sakerna att ha koll på som ökar värdet på ditt Nintendo-spel:

• ”Ha spelets manual och kartong i bra skick”.

• ”Efterforska så ni inte missar om ni råkar ha ett ovanligt spel, då ökar det i värde. Jämför med avslutade auktioner för att hitta rätt pris”.

Vilka Nintendo-spel letar du efter? Här hittar du hela utbudet på Tradera just nu.

Relaterade produkter