Tradera Nyheter

DVD-skivan tillbaka – och den kan ge dig flera hundra kronor

Svenska folket streamar som aldrig förr. Samtidigt vill allt fler köpa begagnade DVD-filmer – här är expertens bästa tips för att hitta dyrgripar i din samling. Visste du till exempel att den bortglömda klassikern Sherdil ofta säljs för tusen kronor?

Kolla DVD-filmer för en krona och uppåt – hittar du din favorit?
När DVD-skivan kom i mitten av 90-talet var den det modernaste du kunde ha. 20 år senare konsumerar majoriteten av svenska folket filmer och serier på paddan eller i mobilen. Men det betyder inte att DVD:n har dött ut. Det senaste året har intresset växt rejält för skivan som ofta kommer i ett kvadratisk plastfodral. Faktum är att den har varit en av de kategorierna som ökat mest under 2016 på Tradera där det går att hitta tusentals exemplar.

– Även fast allt fler streamar i dag är det fortfarande många som gillar att äga en DVD-skiva. Det skapar en helt annan känsla. Sedan är det fortfarande många titlar som inte finns online men på DVD, säger Alexander Juhlin som äger Stockholms Serie & Skivhandel som finns på Tradera.

”Svåra att sälja”

Han berättar att det finns många som är beredda att betala rejäla pengar för rätt DVD. De populäraste titlarna är ofta gamla klassiker – inte sällan ultravåldsfilmer från 70 och 80-talet.

– Det handlar ofta om thriller och skräck-fimer i fina utgåvor. Komedier är väldigt svåra att sälja, säger han.

Kolla in dyrgriparna – vilka DVD-filmer kostar mest på Tradera?

Vad ger då bäst betalt i din DVD-samling? Vill du tjäna tusenlappar är det inte nya filmer du ska satsa på.
Pirates of the Caribbean, Hunger Games och andra storfilmer är ofta osäljbara efter några månader. Så många blir förvånade när jag börjar leta efter gamla filmer från 1980-talet och bakåt när de kommer in till mig med en påse full med DVD-filmer. Många gånger går det att få rätt så bra betalt för dem, säger Alexander Juhlin.

Fem DVD-filmer som kan ge dig tusenlappar:

To Catch a Killer

Murnau-boxen från bolaget KINO

Många filmer från bolaget Criterion

Sista Kontraktet

• Utgångna barnfilmer, till exempel svenska Sherdil (1999)

Kategorierna som har ökat mest 2016:

1. Vinyl

2. Barnkläder

3. DVD-filmer

4. CD-skivor

5. Samlarbilder

Relaterade produkter