Tradera Nyheter

Hitta eftertraktade prylarna – innan de försvinner

MP3-filen är död, 26 år gammal. Det meddelar skaparna av det populära formatet. Sugen på att roffa åt dig några exemplar innan musikspelarna försvinner? På Tradera finns fortfarande några av de eftertraktade prylarna kvar.

Minns du klassikern? Hitta dem här – innan det är försent.

Det var 1991, vid det tyska universitetet i Hannover, som formatet lanserades. Sedan dess har MP3:an blivit ljudfilen med hela världen. 26 år senare dödförklarar Fraunhofer, skapare och patentinnehavare, MP3-formatet. Anledningen är att filen trots sin populäritet förlorat relevans och blivit utbytt mot mer effektiva ljudformat, uppger institutet.

Hett i slutet på -90-talet

Det fanns dock en tid då MP3:an var hetare än allt annat. För du har väl inte glömt MP3-spelaren? I slutet av det förra seklet och i början av 00-talet laddade miljontals personer världen över ner, både lagligt och olagligt, musik och tankade över till sin MP3-spelare. Till en början gjorde prylarna stor succé på grund av smidigheten, friheten och att de var relativt billiga.

När Ipod lanserades 2001 förändrades dock marknaden totalt. Det var Ipod Classic, Ipod Mini, Ipod, Shuffle, Ipod Nano och Ipod Touch – bland annat – som regerade. Sedan kom Iphone och strömningstjänster som Spotify och plötsligt ville allt färre ladda ner sin musik.

Blir de rariteter?

Nu, 2017, när MP3-filen är dödförklarad av sin egen skapare ställer sig många frågan vad som kommer hända med alla MP3-spelarna.

DVD och VHS är två format som gått i graven, men i högsta grad levt vidare och blivit rariteter. Hur det går för våra MP3-spelare återstår att se.

Här nedan är några modeller som fortfarande är populära på Traderaoch kanske kan bli 2028 års kult-pryl som säljs för flera tusen kronor.

• Ipod Classic

• Ipod Shuffle

• Ipod

• Ipod Nano

• Mini Mp3

• Philips Go Gear

Relaterade produkter