Tradera Nyheter

Kolla in, de ”sålde” julen för 52 000 kronor

52 500 kronor.
Så mycket kostade de att köpa ”julen” när domännamnet jul.se gick under klubban på Tradera. Men det är inte rekord för 2017 – det ligger på 200 000 kronor.
– Namnet är kanonbra och många som har sett namnet på Tradera har säkert egna tankar vad man kan använda namnet till, säger Torbjörn Ahlberg på Team-Mate Holding Limited, som sålde domännamnet.

Kolla in här när julen ”såldes” för 52 000 kronor.

Julen är snart här och det märks också på annonserna på Tradera. Allt som rör julen blir mer och mer populärt ju närmare vi kommer den härliga högtiden.

Även domännamn med julen är extra intressant.

10 november så ”såldes julen” på Tradera. Då gick domännamnet jul.se under klubban. Och annonsen fick stor uppmärksamhet. Totalt kom 254 bud på domännamnet och över 1 900 besökare såg annonsen. Slutpriset: 52 500 kronor.

– Vi hade nog räknat med ett pris över 100 000 kronor. Domännamnet är nämligen perfekt för att driva trafik till en befintlig sajt eller för att starta en kampanjsajt kring jul. Givetvis bör jul.se gå till en sida som säljer varor. Då är det nog ganska enkelt att räkna hem investeringen eftersom denna typ av domännamn inte behöver så mycket marknadsföring. Om man redan har en sajt på nätet så kan jul.se komplettera sajten och skaffa nya besökare. Det kanske räcker med 1 000 nya beställningar för att domännamnet ska vara betalt?

– Dessutom belastar inte ett inköp av domännamn företagets resultaträkning. Ett domännamn är en tillgång vilket visas i balansräkningen, säger Torbjörn Ahlberg på Team-Mate Holding Limited som sålde domännamnet.

Listan: Namnen som går under klubban just nu • De är dyrast och billigast.

Den vanliga frågan

För något år sedan förvärvade företaget 3 000 domännamn, av dessa finns 500 riktigt bra svenska domännamn. En del av dem säljs på Tradera och den förste i varje månad släpps ett 20-tal domännamn i butiken auktioner.se.

Hur har ni märkt av intresset, med tanke på det unika namnet på domänen?

– Intresset för jul.se har givetvis också genererat förfrågningar kring våra andra domännamn som också är till salu, vilket är bra för oss och gör att fler får upp ögonen för våra domännamn.

– En vanlig fråga är hur vi kan äga så många bra domännamn som till exempel. optik.se, tidningar.se, biljetter.se med flera. Dessa domännamn registrerades redan år 2000 och på den tiden krävdes det ett företag med exakt samma företagsnamn för att kunna registrera ett domännamn. Genom att sätta upp hundratals olika bolag kunde en stor mängd värdefulla domännamn registreras. Nu har reglerna ändrats så att alla kan äga ett domännamn. Både företag och privatpersoner. Antingen registrerar man ett ledigt namn eller också köper man ett bra domännamn som är till salu, fortsätter Torbjörn.

Unika annonsen som du måste se här!

Bästa namnen

Ni som är experter, vilka kriterier måste uppfyllas för att ett domännamn ska gå för höga belopp?

– Ett namn ska vara generiskt men inte utgöra någon risk för varumärkesintrång. Namn som kontaktlinser.se, blommor.se, bilar.se och restresor.se är bra exempel på domännamn som är lätta att komma ihåg och som gör att sajten snabbt får en massa besökare.

– De domännamn som fortfarande är lediga att registrera börjar bli ganska få. Namnet mycketbrabilar.se är för närvarande ledigt och billigt att registrera, men namnet bilar.se kommer alltid att generera fler besökare till sin sida och kommer därför att på sikt betala sig.

– En del företag väljer att försöka hitta ett ledigt domännamn att registrera, för att sedan lägga stora summor på att marknadsföra detta namn. Men så fort marknadsföringen upphör, glömmer besökaren bort vad företagets sida hette och marknadsföringen har då varit tämligen bortkastad. Så det är ofta betydligt bättre att köpa ett bra domännamn som besökarna kommer ihåg, i stället för att försöka konstruera ett eget domännamn med en massa sammansatta ord eller ett fantasiord och sedan lägga en massa marknadsföring på detta namn.

Kolla in alla namn som är till salu just nu – vilken slår du till på?

Rekordsiffran

Om man tittar tillbaka i historiken, vilket domännamn är det dyraste ni sålt via Tradera?

– I år leder Vitvaror.se som såldes för över 200 000 kronor. Men tidigare har vi sålt svenska domännamn för miljonbelopp med en toppnotering på över 1.2 miljoner dollar.

Nu släpps nya auktioner för domännamn på Tradera. Vilka kommer då att trenda tror ni?

– Jag skulle tro att traktorer.se, mattor.se och kontorsmaskiner.se kommer att vara de domännamn som får flest bud. Namnen är generiska och skapar eget flöde av besökare, utan någon marknadsföring.

Vilket namn blir dyrast? Kolla in hela listan här. Hittar du namnet du letar efter?

Relaterade produkter