Tradera Nyheter

Listan: Minns du de klassiska julkalendrarna?

Minns du Sunes jul, Trolltider, Teskedsgumman, Kurt Olssons jul och Mysteriet på Greveholm?
Ladda upp inför första advent – med de klassiska julkalendrarna.
Nu kan du köpa samtliga – för en spottstyver på Tradera.

Sunes jul:

En klassikernas klassiker från 1991 om Sune, hans galna pappa Rudolf och alla de problem en skolkille kan tänktas ha. Gjorde stor succé och sågs av inte mindre än tre miljoner tittare.

Här kan du köpa Sunes jul på DVD!

Tomtemaskinen:

SVT:s julkalender 1993, med gubben Persson och hans katt Findus i huvudrollerna. Julkalendern var nyskapande och använde tekniken green screen som specialeffekt. En mysig nostalgitripp för alla födda på 80-talet.

Köp Tomtemaskinen här!

Lassemajas detektivbyrå:

Den officiella julkalenderna 2006, baserade på böcker av Martin Widmark och Helena Willis. Serien blev en stor succé och blev senare både datorspel och film.

Kolla in den här!

Mumindalen:

Hälften av de som läser den här artikeln såg nog inte Mumindalen, SVT:s julkalender 1973. Men för dig som gillar Tove Janssons berättelser är detta perfekt. En hyllad serie som gavs ut på DVD så sent som 2005.

Kolla in den här!

Trolltider:

Här kommer en till nostalgi-serie. Trolltider var faktiskt så uppskattad att den sändes i repris i december 1985, sex år efter den visades för första gången. En fantastisk historia med lika fantastisk musik av Lasse Dahlberg och Björn Isfält.

Kolla in serien här!

Kurt Olssons jul

En annan riktig nostalgitripp, för alla som var barn på 1980-talet, är Kurt Olssons julkalender. Här får vi möta Kurt och hans assistens Arne. Här blandas reportage, tips på hur man gör eget julpyssel och självklart en massa julmusik-videos med den berömda damorkestern.

Kolla in den här!

Hotell Gyllene Knorren:

Hotell Gyllene Knorren var den första julkalendern som i hög grad konsumerades på SVT Play. Serien, som handlar om en familj som tar sig ann ett hotell med flera utmaningar, uppskattades av både kritiker och tittare. Sex år efter första avsnittet sändes blev Gyllene Knorren biofilm.

Kolla in den här!

Skägget i brevlådan:

SVT:s jukalender 2008, med humorduon Anders och Måns i rollerna.

Kolla in den här!

Mysteriet på Greveholm:

SVT:s julkalender 1996 är en av de mest uppskattade någonsin och fick till och med en uppföljare 2012 – Mysteriet på Greveholm – Grevens återkomst. Ett måste att visa för dina barn om de redan inte har sett den.

Köp den här!

Ture Sventon:

Även allas vår käre privatdetektiv har spelat huvudrollen i SVT:s julkalender. I 1989 års version får han sällskap av alla hans välkända vänner och fiender, sekreterare fröken Jansson, Herr Omar och Ville Vessla.

Kolla in den här!

Pelle Svanslös:

Pelle Svanslös är en av de mest uppskattade barnböckerna som skrivits i Sverige. 1997 var det dags för Pelle och hans vänner spela huvudrollen i SVT:s julkalender. I rollerna finner ni bland annat Björn Kjellman och Brasse Brännström.

Kolla in den här!

Tjuvarnas jul

Tjuvarnas jul var 2011 års julkalender. Serien utspelar sig i Stockholm under 1800-talet och handlar om ficktjuven Kurre som träffar sin åttaåriga dotter Charlie för första gången under julsäsongen. I serien får vi följa Kurre och Charlie och tjuvligans klappsnapparna. Serien blev mycket populär och vann 2012 Kristallen för ”Årets barn- och ungdomsprogram”.

Kolla in den här!

Teskedsgumman:

En av de första julkalendrarna som gjordes på SVT var Teskedsgumman. Serien har röstats fram som en av de bästa som gjorts. Håller den fortfarande?

Kolla in den här!

Relaterade produkter