Tradera Nyheter

”Så fyndade jag min nya spelkonsol”

Att spela tv-spel blir allt mer populärt. Men det är en dyr hobby. Framförallt när nya spel och konsoler lanseras. Josef sparade tusenlappar på att fynda på Tradera.

Att spela tv-spel blir bara större och allt fler har det som hobby. I dag är den genomsnittliga spelaren 30 år gammal och det är ungefär lika många tjejer som killar som spelar. Men att ha tv-spel som hobby är dyrt. Spelen kostar omkring 600 kronor i butik, beroende på vad det är för spel och en ny konsol kostar flera tusenlappar. Josef Eriksson, 28, har spelat tv-spel i hela sitt liv och genom åren har det blivit många olika spel och konsoler.
– Spelen i sig kostar mycket pengar, särskilt om man vill ha vissa spel som specialutgåvor. Då kan det bli riktigt dyrt. Nästan lite löjligt dyrt, säger Josef.

När det dessutom lanseras nya konsoler förändras läget helt och det krävs större investeringar. När Playstation 4 och Xbox One lanserades blev det stor mediebevakning och jämförelser mellan konsolerna. Efter mycket velande fram och tillbaka valde Josef att byta ut sin gamla Xbox 360 mot ett PS4.
– Värst är när det kommer nya konsoler. Vill man som jag uppdatera sig och spela med det senaste blir det en stor investering eftersom man även måste byta ut alla spelen. Jag har ju spelat Xbox 360 i flera år men valde att byta till Playstation eftersom den nya Xbox-konsolen från början inte var bakåtkompatibel. Jag tyckte att det var riktigt trist i och med att jag har en ganska stor samling spel sedan tidigare, säger han.

Hitta din nya konsol här

Att Josef valde ett PS4 berodde även på den sociala biten. De är ett gäng som alltid spelat tillsammans. I och med att de flesta valde den konsolen så gjorde han likadant. Men att köpa en ny basenhet och påbörja en ny spelsamling kostar mycket om allt ska köpas nytt.
– Jag började söka på Tradera efter både spel och konsol. Och hittade en till ett riktigt bra pris. Det jag sparade på att köpa konsolen via Tradera lade jag sedan på nya spel.

I dag kostar en ny basenhet i butik omkring 3600 kronor – utan spel. Väljer man en bundle så kostar det mer och då får man inte välja vilka spel som tillkommer.
– Jag valde att köpa basenheten för sig och sedan de spel jag ville ha. Jag betalde lite mer än hälften så mycket av vad konsolen kostar i butik. Räknar man med spelen så har jag sparat flera tusenlappar, säger han.Han fortsätter:– Jag var lite tveksam till att köpa en sådan dyr grej begagnat men det har funkat hur bra som helst. Och är man ute efter spel så är det verkligen toppen. Jag har gjort några riktigt bra fynd.

Här kan du fynda spel

Favoritspelet just nu är storspelet Destiny. Ett spel som, om man tillåter, kan ta upp många timmar av dygnet.
– När jag inte jobbar så spelar jag mycket. Det kommer nya uppdrag med jämna mellanrum och man kan både spela själv och tillsammans med andra. Det är både kul att spela men också ett sätt att hålla kontakten med kompisar. Vi spelar tillsammans och snackar samtidigt.

När fritidsintresset tar upp så mycket tid kan det självklart bli sura miner hemma, men det är inget som Josef tycker är ett problem.
– Jag har lärt mig att prioritera och fördela min tid. Dessutom gillar min sambo att spela hon med.

Framöver funderar han även på att sälja sin gamla konsol och hela spelsamlingen.
– Jag har tänkt tanken att sälja av mina gamla spel i och med att jag inte spelar dem längre. Men några av dem är riktiga favoriter som jag inte vill göra mig av med. Så det är fortfarande bara en tanke än så länge, säger Josef.

Här fyndar du spel till din konsol

Hitta din spelkonsol här:
Playstation 4
Xbox One
Playstation 3
Xbox 360
Nintendo Wii

Retro-konsoler:
Nes
Snes
Sega Mega Drive
Nintendo Gamecube
Sega Master System
Pocketspel

Relaterade produkter