Tradera Nyheter

TV-spelen som kan ge dig en mindre förmögenhet

Visste du att ett tv-spel kan säljas för 300 000 kronor?
Det hör såklart till ovanligheterna men spelen du nötte dag ut och dag in som barn kan idag vara värda tusentals kronor.
Med rätt spel kan du kamma hem en mindre förmögenhet.

Listan: Här är spelen som har högst pris just nu. Har du ett av dem hemma?

En väldigt populär kategori på Tradera är tv-spel. Givetvis säljs det massvis av nya spel men de spelen som går för riktigt stora pengar är retrospelen. Klassiska konsoler som Super Nintendo, Neo Geo AES och Nintendo 8-bitar har många fans och samlare som letar efter exklusiva spel och det är bland dessa spel som du kan sitta på riktiga dyrgripar.

Olle Lavér driver butiken SpelHem och är själv gammal samlare av retrospel. Han berättar att han har samlat på nästan allt. Bland hans personliga favoritspel finner vi The Legend of Zelda: A Link Between Worlds och Mega Man-spelen.

Vilket spel har högsta priset just nu? Kolla in hela utbudet här.

När man snackar med Olle märker man att det är en kille med stenkoll på området. Han om någon vet vad man kan få bra pengar för och vilka spel som är populära.

– I Sverige idag finns det väldigt många samlare. Ofta är det folk som var unga själva när spelen kom men det börjar även komma många nya, unga, samlare som växer upp idag. De gillar spelen och tycker att de är coola, förklarar Olle Lavér.

Populära titlarna

Om man sitter inne på en riktig dyrgrip så kan man belönas med ett rejält klirr i kassan.

Bland populära titlar finner vi Mega Man, Zelda, Super Mario och Mr Gimmick för att nämna några.

– De dyraste av dyra är Neo-Geo-spelen. De var dyra när de släpptes och gick då på omkring 2 000 kronor styck. De kan gå på över 100 000 idag. Det dyraste spelet jag har sett var hos en ganska känd samlare i Thailand och gick på 300 000.

Olle poängterar dock att för vanliga dödliga så finns det andra spel att rikta in sig på.

– En helig graal om vi kommer till Nintendo 8-bitars är Mr Gimmick. Den kan man få 10-14 000 kronor för om den är komplett. Det är många amerikaner som letar i Sverige efter den. Sen är det NWC-kassetten. Den är betydligt dyrare. Det finns en guldkassett som landar på omkring 60 till 80 000 kronor sen en grå kassett som är billigare och går för runt 30 000-40 000 kronor.

Kolla in spelet som har ett pris på över 11 000 kronor just nu.

”Populära hos svenskarna”

På Youtube finns flera kanaler där samlare dagligen lägger upp klipp som handlar om retrospel och allt som hör där till. Dessa kan ha flera tusentals följare vilket visar att marknaden är stor. Med rätt spel kan man fylla ut plånboken med många tusenlappar.

– Framför allt är det Super Nintendo och Nintendo 8-bitar som är populära bland svenskarna. Folk gillar verkligen sina Nintendosamlingar. Just nu är Mariospelen väldigt eftertraktade. Även Zelda är populärt.

Som vanligt är utbud-efterfrågan-relationen en av de viktigaste parametrarna för spelets värde. Även om ett spel som anses vara bra kan öka dess värde.

– Det viktigaste är att spelet sålde lite när det kom. Det behöver inte nödvändigtvis ha varit ett bra spel även om det är en parameter som spelar roll. Spel som sålt dåligt är idag populära. Ett spel som sålde dåligt men dessutom är ett jättebra spel, som Little Samson, kan man få mycket pengar för, förklarar Olle.

Vilket retrospel är du sugen på? Kolla in utbudet här.

”Speciell relation”

Ett tv-spelsföretag som sticker ut i popularitet bland svenskarna är Nintendo.

– I Sverige har vi en speciell relation till Nintendo. Andra konsoler slog aldrig på samma sätt. Populariteten bland spel beror på vilket land konsolerna blev stora i när de kom. Sega Megadrive slog aldrig i Sverige och blev aldrig så populärt. Man kan säga att Nintendo vann kampen här medan det ser annorlunda ut i exempelvis USA, berättar Olle.

Det är ingen mening att sitta och vänta på att spelen ska öka ytterligare i pris om man får tro Olles utsago.

– De senaste två-tre åren har priserna varit stabila. Jag tror de har peakat. Några år innan dess flög priserna upp rejält och kunde öka med flera 100 procent. Men nu är det mer stabilt.

Det dyraste spelet Olle sålt i sin butik SpelHem är Megaman 6 inplastat. Det landade på omkring 4 000 kronor. Av de spel han har ute nu är Windjammers och Gunlord till Neo Geo AES hans mest exklusiva. När han får sålt dessa två kommer de ha inbringat nästan 25 000 kronor tillsammans, vilket visar hur mycket man kan få för retrospel i dag.

Minns du alla Nintendo-klassiker? Kolla in här.

Relaterade produkter